karavaneserai

Karavaneserai i Shahdad, nær Kerman i Iran.

karavaneserai
Av .
Karavane-serai

Den siste autentiske, bevarte karavane-seraien på Silkeveien ligger i Kirgisistan.

Av /NTB Scanpix.

Karavanserai er et offentlig herberge for karavaner langs handelsveier i Midtøsten (for eksempel Silkeveien), med plass for både mennesker og dyr. Det er reist i form av en rad overhvelvede rom rundt en gårdsplass med åpninger ut til denne. Det er lukket ut mot omgivelsene med en tett mur og adkomsten skjer gjennom én stor port. Et karavanserai ligger gjerne for seg selv utenfor en bys murer. Det er ofte utformet med bestemt arkitektonisk karakter, for eksempel kan porten ha rikt utformede ornamenter. Anlegget kan ha flere bekvemmeligheter som for eksempel badeanlegg, og er også et viktig sted for varehandel og informasjonsutveksling.

Faktaboks

Uttale

karav'anser'ai

Etymologi
fransk: serail = harem, av tyrkisk: saray og persisk: sarai = bolig, palass
Også kjent som

karavan-serai

Porten har en viktig funksjon; tradisjonelt lukkes den om kvelden etter at alle karavaner er kommet inn, og åpnes neste dag først etter at alle har gjennomgått sitt gods og forsikret seg om at intet tyveri har funnet sted.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg