Polyb

Faktaboks

Uttale
polˈyb
Polyb
gr. Polybios, lat. Polybius
Født
200 fvt.
Død
120 fvt.
Levetid - kommentar
Fødselsår og dødsår er omtrentlige.
Fødselsår og dødsår er omtrentlige.

Polyb, gresk offiser og historieskriver fra Arkadia som sammen med makedonerne kjempet mot romerne. Etter makedonernes nederlag i 167 f.v.t. ble han sendt til Roma som gissel hvor han oppholdt seg i 17 år og kom til å stå Scipio d.y. nær. Da han ble frigitt, valgte han å bli i Roma. Han fulgte med Scipio til Nord-Afrika og var tilstede da Karthago ble ødelagt.

Polybs hovedverk Historiai (Historier) var en verdenshistorie (dvs. middelhavsverdenens) i 40 bind. Hovedtemaet var hvordan Roma kjempet seg opp til status som den dominerende makt i Middelhavsregionen etter å ha slått erkefienden Kartago og nedkjempet syrere, makedonere og grekere. Bare de fem første bøkene er bevart i sin helhet. De to første bøkene behandler tiden fra 264 (1. punerkrig) til 220 (2. punerkrigs begynnelse). Bok tre til fem behandler tiden fra 220 til 216. Resten av verket er bevart i til dels ganske omfangsrike utdrag; alt i alt er ca. 1/3 av hele verket er i behold.

Polyb er den viktigste historiske kilde for tiden fra 1. puniske krig til 146 (Karthagos og Korinths ødeleggelse). Hans verk er en politisk-militær historie etter Thukydids forbilde. Han er nøktern, reflekterer over historieskrivningens mål og forsøker å yte rett til alle parter (han gir f.eks. et positivt bilde av Hannibal). Hans behandling av romersk statsteori (i bok seks) har hatt betydning bl.a. for Cicero, Machiavelli og Montesquieu. Hans behandling av organiseringen av den romerske hær (også i bok seks) fikk, sammen med Vegetius' De Re Militari, betydelig innflytelse på Machiavellis militære forfatterskap. Når Machiavelli argumenterte med at fotfolket, infanteriet, bevæpnet med skjold og sverd og organisert i flere fleksible og manøvrerbare firkantformasjoner som gjensidig støttet hverandre, utgjorde kjernen av enhver velorganisert hær med evne til å bryte selv det kraftigste kavaleriangrep, var kilden Polyb.

Kilder

  • On Roman Imperialism - the Histories of Plybius translated from the text of F. Hultsch by Evelyn S. Shuckburgh. Med introduksjon av Alvin H. Bernstein Regenery/Gateway 1980.
  • Bingen, Jon: Oversetterens innledning. I Jon Bingens oversettelse av Niccoló Machiavellis Krigskunst, Vidarforlagedt 2012.
  • Gat, Azar: A History of Military Thought - from the Enlightenment to the Cold War. Oxford University press 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg