Polyb

Faktaboks

Polyb
gresk Polybios, latin Polybius
Uttale
polˈyb
Født
200 fvt.
Død
120 fvt.
Fødselsår og dødsår er omtrentlige.

Statue av Polyb utenfor det østerrikske parlamentet i Wien, moderne fremstilling laget av den dansk-østerrikske arkitekten Theophil Hansen (1813–1891).

Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Polyb var en gresk offiser og historieskriver fra Arkadia. Sammen med makedonerne kjempet Polyb mot romerne. Etter makedonernes nederlag i 167 fvt. ble han sendt til Roma som gissel, hvor han oppholdt seg i 17 år og kom til å stå Scipio den yngre nær. Da han ble frigitt, valgte han å bli i Roma. Han fulgte med Scipio til Nord-Afrika og var tilstede da Karthago ble ødelagt.

Polybs hovedverk Historiai (Historier) var en verdenshistorie (det vil si middelhavsverdenens) i 40 bind. Hovedtemaet var hvordan Roma kjempet seg opp til status som den dominerende makt i Middelhavsregionen, etter å ha slått erkefienden Kartago og nedkjempet syrere, makedonere og grekere. Bare de fem første bøkene er bevart i sin helhet. De to første bøkene behandler tiden fra 264 (første punerkrig) til 220 (andre punerkrigs begynnelse). Bok tre til fem behandler tiden fra 220 til 216. Resten av verket er bevart i til dels ganske omfangsrike utdrag. Alt i alt er om lag en tredjedel av hele verket i behold.

Polyb er den viktigste historiske kilden for tiden fra den første puniske krig til 146 (Karthagos og Korinths ødeleggelse). Hans verk er en politisk-militær historie etter Thukydids forbilde. Han er nøktern, reflekterer over historieskrivningens mål og forsøker å yte rett til alle parter (han gir for eksempel et positivt bilde av Hannibal). Hans behandling av romersk statsteori (i bok seks) har hatt betydning for blant andre Cicero, Machiavelli og Montesquieu.

Polybs behandling av organiseringen av den romerske hæren (også i bok seks) fikk, sammen med Vegetius' De Re Militari, betydelig innflytelse på Machiavellis militære forfatterskap. Når Machiavelli argumenterte med at fotfolket, infanteriet, bevæpnet med skjold og sverd og organisert i flere fleksible og manøvrerbare firkantformasjoner som gjensidig støttet hverandre, utgjorde kjernen av enhver velorganisert hær med evne til å bryte selv det kraftigste kavaleriangrep, var kilden Polyb.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • On Roman Imperialism – the Histories of Plybius translated from the text of F. Hultsch by Evelyn S. Shuckburgh. Med introduksjon av Alvin H. Bernstein Regenery/Gateway 1980.
  • Bingen, Jon: Oversetterens innledning. I Jon Bingens oversettelse av Niccoló Machiavellis Krigskunst, Vidarforlagedt 2012.
  • Gat, Azar: A History of Military Thought – from the Enlightenment to the Cold War. Oxford University press 2001.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg