Faktaboks

Også kjent som

vestfrisisk Fryslân

Uttale
frˈi:sland
Wânswert
Landlig landskap ved landsbyen Wânswert (Wanswerd) i 2013.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Waterpoort Sneek
Waterpoort (vannporten) i den vesle byen Sneek (Snits), 2019.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Friesland er en provins i Nederland. Den ligger nordøst for IJsselmeer, og omfatter 3361 kvadratkilometer med 660 305 innbyggere (2023). Provinsen omfatter vadehavsøyene Vlieland, Terschelling, Ameland og Schiermonnikoog. Hovedstaden i Friesland er Leeuwarden.

Natur

Kysten er ganske lav og må vernes med diker; landet innenfor er lavt og flatt og består dels av fruktbart marskland, dels av moer og myrer. Provinsen har mange innsjøer med omfattende seilsport; innsjøene er dannet ved at torven er tatt opp, for eksempel Tjeukemeer, Sneekermeer, Slotermeer og Bergumermeer. Alle er forbundet med kanaler som skjærer gjennom landet i alle retninger.

Næringsliv

Jordbruket er dominerende næringsvei, og særlig husdyrholdet er viktig. Friesland har mange veksthus og stor meieridrift. Naturgass utvinnes på Ameland i nordøst.

Kultur

Friesland har to offisielle språk: vestfrisisk (frysk) og nederlandsk. Vestfrisisk er morsmål for omtrent 400 000 mennesker, de fleste av dem i Friesland.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg