Hvalross på isen i Beringhavet

.
Seler

Søramerikasjøløve.

Av /NTB Scanpix ※.
Seler

Seler. Øresel: Kaliforniasjøløve.

Av /NTB Scanpix ※.

Nyfødt grønlandssel, også kalt kvitunge, i fosterpels.

.

Sørlig sjøelefant, i familien ekte seler.

.

Seler er en gruppe av pattedyr, som hører til i orden rovpattedyr. Seler er sjøpattedyr. Selene tilbringer størstedelen av livet i vann og henter maten sin der.

Faktaboks

Også kjent som
Pinnipedia

Beskrivelse

Selene har utviklet anatomiske og fysiologiske tilpasninger til et svømmende og dykkende levevis, blant annet spoleformet kropp og lemmer som er omdannet til effektive svømmeredskaper, sveiver. Under huden har de voksne et tykt spekklag som isolerer mot det kalde vannet. Hårkledningen er glatt, oftest kort. Hos de fleste artene har ungene de første dager etter fødselen en fosterpels av fine og bløte hår. Underhudsfettet er i denne tiden relativt tynt, og de går sjelden i vannet i denne perioden.

Levevis

selkoloni, Namibia.
Selkoloni, Namibia.
selkoloni, Namibia.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Selene tilbringer størstedelen av livet i vann og henter sin føde der. Noen arter går med jevne mellomrom på land for å hvile, men de fleste lever hele sitt liv i hav eller sjø, bortsett fra en kort yngle- og hårfellingssesong da de oppsøker land eller is.

Selene er rovdyr med et svært variert fødevalg: krill og andre små krepsdyr, bløtdyr og fisk. Store arter som sjøleoparden kan også ta pingviner og andre seler.

Utbredelse

Selene er utbredt langs isfronter og kystlinjer i alle store hav, samt i en del store innsjøer.

Systematikk

Selene omfatter 34 arter, fordelt på de tre familiene hvalross, øreseler og ekte seler. Seler var tidligere regnet som en egen orden, men familiene regnes nå til orden rovpattedyr.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

seler
Phocidae
GBIF-ID
5310

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg