Faktaboks

Europol
The European Police Office

Europol er Den europeiske unions organisasjon for kriminalitetsbekjempelse og politisamarbeid, med hovedkvarter i Haag i Nederland og 800 ansatte. Europol er EUs politikontor. Europol har ingen direkte myndighet, men bistår nasjonale politistyrker med informasjon, analyser og planlegging.

Oppgaver

Europol
Europol er et EU-byrå med hovedkvarter i Haag i Nederland.

Europol ble dannet i 1994 med målsetting om å forbedre politisamarbeidet mellom medlemslandene i kampen mot organisert kriminalitet som berører to eller flere av medlemslandene. Arbeidsområdet omfatter blant annet narkotikakriminalitet, hvitvasking av penger, menneskesmugling, menneskehandel og ulovlig innvandring, barnepornografi, ulovlig handel med kjernefysiske substanser, biltyverier og cyber-kriminalitet.

Styre og ledelse

Europol er organisert som et EU-byrå som er ledet av et styre. Styret oppnevner likevel ikke direktøren, men har oversyn med byråets aktiviteter. Direktøren tilsettes av et enstemmig Ministerråd, etter innspill fra Europols styre.

Styret består av representanter fra medlemsstatene, samt en representant fra EU-Kommisjonen. Danmark har valgt å stå utenfor ikke Europol, og har derfor kun observatørstatus i Europols styre.

Norge og Europol

Norge er tilknyttet Europol gjennom egen særavtale. Avtalen ble signert i 2001 og innebærer at norsk politi får tilgang på europeisk samarbeid om kriminalitetsbekjempelse og politisamarbeid. Dette innebærer tilgang til informasjon i EIS (Europol Information System). Norge har også rett til å sende tre ansatte til Europols hovedkvarter i Haag.

Danmark har inngått en særavtale på linje med den Norge har, og har derfor også tilgang til EIS.

Finansiering

Europol er finansiert over EUs budsjett, og står ansvarlig overfor EUs politisk-administrative organer. Europol jobber til daglig i tett samarbeid med medlemslandenes politifaglige myndigheter, slik som Politidirektoratet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg