OPCW er en internasjonal organisasjon som ble opprettet 29. april 1997 for å sikre gjennomføringen av Kjemivåpenkonvensjonens forpliktelser.

Alle land som har signert konvensjonen skal delta i OPCW, som i 2017 hadde 192 medlemmer. OPCW har sete i Haag, og generaldirektør siden 2010 er Ahmet Üzümcü fra Tyrkia.

OPCW har tre organer: Konferansen mellom partene i Kjemivåpenkonvensjonen, Eksekutivrådet og Det tekniske sekretariatet.

Konferansen mellom partene er OPCWs øverste organ og behandler ethvert spørsmål som faller inn under konvensjonen, herunder saker som angår fullmaktene til Eksekutivrådet og Det tekniske sekretariatet. Konferansen møtes én gang hvert år. I tillegg avholdes det hvert femte år en granskningskonferanse for å vurdere gjennomføringen av konvensjonen.

Eksekutivrådet består av 41 medlemmer og er organisasjonens utøvende organ. Medlemmene velges av Konferansen for en periode på to år i henhold til en fastsatt geografisk fordeling. Én av plassene roteres mellom de nordiske landene. 

Det tekniske sekretariatet bistår Konferansen og Eksekutivrådet under utførelsen av deres oppgaver. I første rekke gjelder dette konvensjonens verifikasjonsbestemmelser. Sekretariatet har en stab på cirka 500 personer, hvorav cirka 60 prosent arbeider med kontrollfunksjoner. 

OPCWs inspektører foretar tre typer inspeksjoner: Rutinemessig stedlig kontroll, stedlig inspeksjon på kort varsel og inspeksjon i forbindelse med påstått bruk av kjemiske våpen.

I løpet av organisasjonens første 20 år ble det foretatt mer enn 6000 inspeksjoner av anlegg for kjemiske våpen og av den kjemiske industrien i traktatlandene. 96 prosent av de erklærte lagre av kjemiske våpen på til sammen 72 304 tonn er blitt ødelagt under oppsyn av inspektørene.

OPCW ble tildelt Nobels fredspris for 2013, "for dens omfattende arbeid for å avskaffe kjemiske våpen."

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.