Brabant (historisk region i Nederland og Belgia)

Artikkelstart

Brabant var en historisk region fra RhinenMaas-vassdraget og sørover mot Vallonia. Området bestod hovedsakelig av de tre moderne belgiske provinsene Flamsk Brabant, Vallonsk Brabant og Antwerpen, hovedstadsregionen Brussel og det meste av dagens nederlandske provins Noord-Brabant.

Faktaboks

Uttale
brˈabant.

Brabant var opprinnelig bebodd av keltere og germanere; erobret av frankere på 400-tallet. Da karolingerriket ble delt ved forliket i Verdun i 843 ble området en del av Nedre-Lothringen og kom i 925 under Tyskland, men ble splittet i en rekke småstater. Grevene av Leuven samlet om lag 1100 disse under seg og skapte en sterk fyrstemakt. De kalte seg fra om lag år 1200 hertuger av Brabant. De første hertugene residerte i Leuven, senere i Brussel. Den gunstige beliggenheten førte til en sterk økonomisk utvikling med bydannelse og industrivekst, hovedsakelig basert på ull. Brabant fikk kontroll med den viktige handelen mellom Brugge og Köln. 1356 fikk innbyggerne spesielle privilegier i det berømte frihetsbrevet «La Joyeuse Entreé».

I senmiddelalderen ble Brabant underlagt Burgund, og Filip den gode samlet de fleste nederlandske provinser til én enhet, hvor Brabant dannet sentrum med Brussel som hovedstad. Maria av Burgunds giftermål med den senere keiser Maximilian i 1477 knyttet landet til Østerrike, og Brabant spilte under habsburgerne en betydelig rolle som Nederlandenes kulturmidtpunkt med Brussel som hovedstad. Fra 1556 tilhørte Nederlandene Spania, en nedgangsperiode begynte, og frihetskrigen i 1572–1648 sprengte Brabant i Nord- og Sør-Brabant. Førstnevnte kom i 1648 under de nordlige Nederland. Østerrike fikk de spanske Nederlandene i 1713. Fra 1794 til 1810 tilhørte Brabant Frankrike. Kongeriket Nederland (1810–1814) forente igjen Brabant. I 1815 ble området delt i tre deler: Nord-Brabant, Sør-Brabant og Antwerpen, de to siste kom i 1830 inn under Belgia, den første under Nederland. Fra 1994 er Brabant delt i Flamsk Brabant (Vlaams Brabant), Vallonsk Brabant (Brabant Wallon) og Brussel.

Den belgiske konges eldste sønn har tittelen hertug av Brabant.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg