Curaçao, nederlandsk øy i Karibiske hav, den største og folkerikeste av øygruppen De nederlandske Antiller, ca. 60 km fra Venezuelas nordkyst; 444 km2 med 152 700 innb. (1997). Største by er Willemstad, som er hovedstad for hele De nederlandske Antiller.

Curaçao er lav, tørr og for det meste treløs. Høyeste punkt er Christoffelberg (375 moh.) i nordvest. Berggrunnen består av gamle eruptiver og korallkalk. Tropisk klima, moderert av havvinder. Årlig gjennomsnittstemperatur er 27° C, lite nedbør. Vann finnes omtrent ikke, og drikkevann må destilleres fra saltvann.

De fleste er kreoler som taler språket papiamento, en slags spansk dialekt med nederlandske, indianske og andre elementer. Nederlandsk er offisielt språk.

Økonomien er helt avhengig av raffinering og videretransport av råolje fra oljefeltene i Maracaibosjøen i Venezuela. Raffineriene og havneanleggene i Willemstad sysselsetter ca. 1/4 av yrkesbefolkningen. Synkende etterspørsel på verdensmarkedet, sammen med reduserte tilførsler av råolje fra Venezuela, har etter 1982 skapt alvorlige problemer for øyas økonomi. Utvinningen av fosfat opphørte midt i 1980-årene. Turistnæringen spiller en betydelig rolle i det økonomiske liv. Curaçao-likøren har sitt navn etter øya.

Øya ble oppdaget av europeerne 1499, besatt av spanierne 1527, erobret av nederlenderne 1634. Den indianske befolkning ble i sin helhet deportert til Hispaniola i 1515. Under det nederlandske kolonistyret hadde Curaçao en plantasjeøkonomi basert på sukker. Raffinering av olje begynte i 1918.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.