FNs internasjonale domstol – ICJ

Den internasjonale domstolen er FNs juridske hovedorgan. Det er bare stater som kan bringe saker opp for denne domstolen. Ingen stater kan tvinges frem for domstolen, men dersom en stat først aksepterer å medvirke i rettssaken, er den pliktig til å etterleve domstolens beslutning.

Hovedoppgaven til domstolen er å avgjøre stridigheter og konflikter som oppstår mellom to medlemsland.

Domstolen kan også komme med juridiske vurderinger og råd til Sikkerhetsråd og Generalforsamling eller andre av FNs organisasjoner eller organ.

Den internasjonale domstolen, som ligger i Haag i Nederland, består av 15 dommere. De er valgt av Generalforsamlingen og Sikkerhetsrådet for en 9-årsperiode. 9 av dommerne må være enige for at Domstolen kan fatte en beslutning. Dommerne er uavhengige, og skal ikke opptre som representanter for sine land. Dersom landene i saken ikke har en dommer av sin nasjonalitet i dommerpanelet, kan de oppnevne en dommer for den konkrete saken.

Domstolen bygger sin virksomhet på statutter som ble gitt for Den faste domstol for internasjonal rett 1920 i tilknytning til Folkeforbundet.

Domstolen har bidratt til å løse mange konflikter. For eksempel avgjorde den i 1992 en grensetvist mellom El Salvador og Honduras. Den avsa også dom i en konflikt mellom Danmark og Norge som dreide seg om fiskerisoner og rettigheter på kontinentalsokkelen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.