Industriland, i-land, generell betegnelse på land i den rike, industrialiserte del av verden, hovedsakelig Europa, Nord-Amerika, Oseania og enkelte land i Asia. Betegnelsen er en motpol til utviklingsland (u-land). Annen betegnelse er landene i Nord (i-land) og landene i Sør (u-land).

Det er ingen klart avgrenset definisjon på hva et i-land er, men betegnelsen brukes vanligvis om land som kjennetegnes ved at de har relativt høy inntekt per innbygger, målt i bruttonasjonalprodukt, og en produktiv industrisektor.

Vanligvis er industri og servicenæringene viktigere enn primærnæringene, både når det gjelder landets inntekter og antall sysselsatte. I de fleste i-land fører den teknologiske utviklingen til økt sysselsetting i blant annet forvaltning, utdanning, helse- og sosialsektoren, finans og handelsvirksomhet som utgjør servicesektoren, og redusert sysselsetting i industri og landbrukssektoren.

Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA har definert seg og hverandre som de viktigste industrilandene, og dannet den løse sammenslutningen G 7 (Group of Seven). Fra 1998 til 2014 deltok også Russland, betegnelsen ble da G 8. Under krisen i Ukraina våren 2014 bestemte de opprinnelige syv landene å suspendere Russlands deltakelse som en konsekvens av Russlands annektering av det ukrainske området Krim-halvøya.

Skillet mellom i-land og u-land er ikke klart avgrenset. Flere land befinner seg i grensesjiktet mellom i-land og u-land, blant annet enkelte østasiatiske, latinamerikanske og østeuropeiske land og flere av de tidligere sovjetrepublikkene. Betegnelsen har derfor etter omtrent 1990 gått mer og mer ut av bruk.

Nylig industrialiserte land, såkalte NIC-land (Newly Industrializing Countries), er betegnelsen for land som har hatt en rask industrialiseringsprosess i etterkrigstiden, ofte med stor satsing på eksport. Blant annet regnes Sør-Korea, Taiwan, Hong Kong, Singapore, Malaysia og Thailand som NIC-land.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.