økonomi

Økonomi kan ha flere betydninger:

Faktaboks

uttale:
økonomˈi
etymologi:
av øko- og -nomi
  1. Med for eksempel «den norske økonomien» forstås økonomi som et økonomisk system, bestemt ved den måten produksjon og omsetning foregår på. Eksempler på slike systemer er naturaløkonomi, markedsøkonomi og planøkonomi.

  2. Når man sier at noen studerer eller forsker på økonomi forstås økonomi som det vitenskapelige studium av økonomiske forhold. To grener innen studiet av økonomi er bedriftsøkonomi og samfunnsøkonomi.

  3. Når man sier at noen har god eller dårlig økonomi forstår man økonomi som en økonomisk tilstand, det vil nærmest si den mengde ressurser som disponeres, med andre ord hvor høy inntekt og formue for eksempel en husholdning har.

  4. Det «å økonomisere», det vil si å oppnå et bestemt mål med den minst mulige innsats er en annen måte å forstå økonomi på. Å økonomisere vil alt annet likt gi produktivitetsvekst og er et grunnleggende prinsipp i økonomisk virksomhet. Det blir gjerne også kalt de minste midlers lov.

Kommentarer (2)

skrev SNLKOMMENTAR KOMME

Hei, har et spørsmål angående norsk økonomi og oljekrisa i 2014. Hvilken effekt hadde dette på norsk økonomi og hva gjorde faktisk myndighetene/norges bank for å dempe effekten? hvorfor ble ikke effekten like ille som mange fryktet? Takk for eventuelt svar!

svarte Stig Arild Pettersen

Hei. Dette er dessverre et altfor omfattende spørsmål til å svare på her, og det høres mest ut som en eksamensoppgave. SNL tillater ikke anonyme brukere, og kontoen din må dessverre slettes. Du er imidlertid velkommen til å opprette en bruker under fullt navn, og komme med kommentarer og spørsmål via denne. Mvh, Stig Arild Pettersen, redaktør

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg