Havnivå, havets overflate. Havets nivå på et bestemt sted vil stadig variere på grunn av tidevann og havbølger. Selv om man eliminerer disse faktorer, vil man likevel stå igjen med variasjoner både av kortperiodisk og langperiodisk art.

De kortperiodiske variasjoner vil vesentlig skyldes virkningen av varierende lufttrykk og av vindens oppstuvning av vann mot en kyst (se stormflod).

Variasjon av lengre perioder kan skyldes en årlig variasjon i lufttrykket og en årlig variasjon av vannets densitet på grunn av oppvarming om sommeren og avkjøling om vinteren. Summen av disse effekter kan enkelte steder utgjøre en forskjell i middelvannstand mellom vinter og sommer på over 30 cm.

Man vil også i verdenshavene finne betydelige forskjeller mellom middelvannstandene fra sted til sted. Innen et enkelt hav vil denne forskjellen henge sammen med strømsystemene, idet en havstrøm i likevekt er forbundet med en skråstilling av havoverflaten. I Atlanterhavet er det av denne årsak en forskjell mellom den sørlige del (nær Antarktis) og enkelte områder i nord (nær Golfstrømmen) på nesten to meter. Det er også blitt påvist at Stillehavet i middel står ca. en halv meter høyere enn Atlanterhavet – dette skyldes at vannet i Stillehavet stort sett er lettere enn i Atlanterhavet. Man har også påvist at havnivået gjennomgår store endringer over meget lange tidsrom. Dette kan skyldes at vannet bindes i isbreer under istider og smelter igjen utenom istidene, eller det kan henge sammen med forandringer i jordskorpens nivå, eller begge deler kombinert. Global oppvarming ventes å føre til noe stigende havnivå gjennom avsmelting av fastlandsis og breer.

Se også hav og klima (konsekvenser av klimaendringer).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.