Iguanaer i Oranjestad. Av . CC BY NC ND 2.0

Aruba

Faktaboks

Uttale
arˈuba
Innbyggertall
103 441
Landareal
180 km²
Totalareal
180 km²
Innbyggere per km²
574,67
Flagg
Hovedstaden på Aruba er Oranjestad.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Aruba

Av /Store norske leksikon ※.
Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Aruba er en øy i Det karibiske hav, 29 kilometer nord for Venezuela og vest for Curaçao. Arealet er 180 kvadratkilometer, med 113 648 innbyggere (2016). Aruba er et ’land’, som sammen med Nederland, Curaçao og Sint Maarten utgjør føderasjonen Kongeriket Nederlandene. Øya er en av ABC-øyene (Aruba, Bonaire og Curaçao). Aruba har selvstyre, bortsett fra i utenriks- og forsvarssaker. Turisme er viktigste næringsvei. Hovedstad og største by er Oranjestad.

Navnet Aruba har usikker opprinnelse, og kan ligne på flere ord på nærliggende språk:

  • spansk: ’oro huba’, (’det var gull’).
  • indiansk: ’oruba’, (’velplassert’).
  • to karibindianske ord: ,ora’, (’skjell’) og ’oubao’, (øy’).

Offisiell nasjonalsang er den nederlandske ’Wilhelmus van Nassouwe’ (’Wilhelm av Nassau’), oftest omtalt som ’Het Wilhelmus’ (’Den Wilhelm’); lokal nasjonalsang er ’Aruba Deshi Tera’, (Aruba, herlige land’).

Nasjonaldagen er 18. mars.

Geografi og miljø

Pelikan og flamingo er vanlige fugler å se på strendene. Med blått hav og kritthvite strender er Aruba et attraktivt reisemål for turister.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0
Aruba har et tropisk halvørken-klima. Vegetasjonen består for det meste av tornebusker, kaktus og andre tørketålende planter.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Aruba måler 32 kilometer fra nordvest til sørøst og 10 kilometer på det bredeste. Kystlinjen er 68,5 kilometer lang. Øya er relativt lav og flat. I innlandet er det noen lave åser. Høyeste punkt er på Jamanota-åsen, 188 meter over havet. Arikok nasjonalpark omfatter cirka 18 prosent av landarealet. Overflatevann mangler, og drikkevann skaffes ved destillering av sjøvann. Det er mange store steinblokker av dioritt i det solsvidde landskapet. På vest- og sørkysten er det hvite sandstrender, og de fleste turistanleggene ligger her. Nord- og østkysten er mer utsatt for bølger og kraftige havstrømmer, og er glissent befolket. Ved kysten finnes flere korallrev som til dels beskytter strender innenfor.

Vegetasjonen består for det meste av tornebusker, kaktus og andre tørketålende planter. Den mest kjente arten er aloe vera som er vist i Arubas våpenskjold.

På grunn av isolasjon fra Sør-Amerikas fastland er det flere endemiske (stedegne) dyrearter, blant annet en utrydningstruet klapperslange og underarter av en graveugle og en parakitt. Vanlige dyr er blant annet firfisler, iguaner, villesel og sau, og av fugler blant annet pelikan og flamingo på strendene. Spesielt på og ved korallrevene er det mange arter av fisker og virvelløse dyr.

Aruba har et tropisk halvørken-klima. Temperaturene varierer lite gjennom året, i Oranjestad fra 26,7 °C til 29,2 °C, og modereres av nordøstlige passatvinder. Årsnedbøren i Oranjestad er cirka 470 millimeter. Aruba ligger sør for det atlantiske orkanbeltet og orkaner inntreffer sjelden.

Folk og samfunn

Omkring 75 prosent av befolkningen er av blandet europeisk/amerindisk/afrikansk avstamning, 15 prosent er av afrikansk avstamning og 10 prosent av andre etnisiteter. Nederlendere utgjør 82,1 prosent, colombianere 6,6 prosent, venezuelanere 2,2 prosent, dominikanere 2,2 prosent og haitiere 1,2 prosent av befolkningen (2010). 41,5 prosent av befolkningen er urban (2015). De fleste innbyggerne bor på vestsiden av øya, spesielt i og omkring Oranjestad og San Nicolas/Sint Nicolaas. I nyere tid har det vært en betydelig innvandring fra naboland i Sør-Amerika og Karibia.

Forventet gjennomsnittlig levealder ved fødsel er 79,9 år for kvinner og 73,7 år for menn (2016).

75,3 prosent av befolkningen er katolikker mens protestanter utgjør 4,9 prosent og Jehovas vitner 1,7 prosent av befolkningen (2010).

Nederlandsk og papiamento er offisielle språk. Papiamento er et kreolspråk basert på spansk, portugisisk, engelsk og nederlandsk, og med innslag av arawakisk og vestafrikanske språk, og tales av 69,4 prosent av befolkningen. Spansk tales av 13,7 prosent, engelsk av 7,1 prosent, nederlandsk av 6,1 prosent og kinesisk av 1,5 prosent av befolkningen.

Stat og politikk

Aruba er et enhetlig parlamentarisk representativt demokrati under et konstitusjonelt monarki. Statsoverhode er kong Willem-Alexander av Nederland. Guvernøren utnevnes for seks år av monarken, fra 2017 er dette Alfonso Boekhoudt. Regjeringen har åtte medlemmer, og statsministeren og visestatsministeren velges av parlamentet ’Staten’ (eller ’Parlamento’) for fire år. De 21 representantene velges direkte for fire år.

Aruba har ingen administrative underinndelinger, men er inndelt i åtte censusregioner.

Det er ingen regulære forsvarsstyrker. Forsvaret er Nederlands ansvar.

Aruba har observatørstatus i CARICOM og er medlem av blant annet Interpol og Det internasjonale pengefondet, samt assosiert medlem av UNESCO.

Historie

Hulemalerier fra Fontein-hula i Arikok nasjonalpark på Aruba.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Caquetioer av arawak-stammen innvandret fra det nordvestlige Venezuela omkring 850 fvt. for å unngå angrep fra kariber. Innvandrerne innførte jordbruk og keramikk, og malte røde figurer på hulevegger.

Aruba ble oppdaget av spanjolen Alonso de Ojeda i 1499. Øya ble et senter for pirater og smuglere. Arawakene ble ikke utryddet på Aruba slik som andre steder i Karibia. På grunn av lite nedbør ble Aruba regnet som uegnet for plantasjer og slavehandel. Aruba ble nederlandsk i 1636. Annen bebyggelse enn for garnisoner var forbudt fra det 15. til det 19. århundre. Det lille Fort Zoutman fra 1798 nær Oranjestad er Arubas eldste stående byggverk. Slaveri ble avskaffet i 1863. Aruba forble under nederlandsk administrasjon til 1986, avbrutt av britisk styre under Napoleonskrigene mellom 1799 og 1802 og 1804 til 1816. Gull ble oppdaget på Aruba i 1800 og gullgruveindustrien var viktigste næringsvei til 1916.

Økonomisk velstand skjøt fart etter at det første oljeraffineriet for venezuelansk olje åpnet på Aruba i 1928, et annet åpnet kort tid etter. Under andre verdenskrig lå anleggene på Aruba under den nederlandske eksilregjering i London og forsynte britene og deres allierte med olje.

Siden det første luksushotellet ble bygd i 1959 har det vært en sterk utvikling av turisme på øya. I 1977 stemte 82 prosent av velgerne på Aruba for uavhengighet. 1. januar 1986 trakk Aruba seg ut av føderasjonen De nederlandske Antiller og ble et selvstyrt medlem av Kongeriket Nederlandene. En utvikling mot full uavhengighet ble stanset på Arubas anmodning i 1990.

Økonomi og næringsliv

Viktigst for Arubas økonomi er tjenestenæringene (66,3 prosent av BNP i 2002) med turisme og petroleumsbunkring, samt finans- og bankvirksomheter.

Jordbruk utgjør bare 0,4 prosent av BNP (2002). Viktigst er produksjon og eksport av aloe vera, samt av frukt og grønnsaker. Industri står for 33,3 prosent av BNP (2002). Blant annet produseres maskiner og elektrisk utstyr.

39 prosent av de sysselsatte er utlendinger (2007).

De viktigste handelspartnerne er Colombia, USA, Venezuela og Nederland.

Myntenhet er arubansk florin = 100 cent. Amerikanske dollar er i utstrakt bruk.

Aruba har en av de høyeste levestandardene i Karibia.

Kunnskap og kultur

Arubas undervisningssystem er etter nederlandsk mønster, og det er både offentlige og private skoler. 6-årig barneskole er obligatorisk og gratis, og det er 4–5-årig videregående skole. Nederlandsk er det viktigste undervisningsspråket. Det er ett nasjonalt universitet og to medisinske fakulteter.

Det er tre lokale fjernsynsstasjoner og 18 radiostasjoner. 4 aviser utgis på papiamento, tre aviser utgis på engelsk og én avis utgis på nederlandsk.

Jul og nyttår feires med musikk og sang. Hvert år arrangeres det et karneval fra begynnelsen av januar til tirsdag før askeonsdag med dans, musikk og en spektakulær parade. Etter nederlandsk mønster feires Sinterklaas (Sankt Nikolaus) 5. og 6. desember.

Musikk er en viktig del av arubansk kultur og er en blanding av latinamerikanske, europeiske og afrikanske tradisjoner. Musikkformen ’tumba’ på Aruba og Curaçao har afrikansk opprinnelse og er en blanding av merengue og latinsk jazz. Roberto ’Bobby’ Alfonso Farrell (1949–2010) var medlem av disco-/popgruppen Boney M. Smiley (Tavid Nedd) (1980-) er en kjent reggae-sanger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg