Bilateral er et ord som betyr tosidig og dobbeltsidig, til forskjell fra multilateral, som gjelder flere.

Faktaboks

Uttale
bˈilateral
Etymologi
av bi- og latin ‘side’

I økonomifaget brukes begrepet sammen med blant annet handel, betalingsavtaler, monopol og utviklingshjelp.

Bilateral handel betegner i handelspolitikken direkte balansering av varebytte mellom to land. For at et slikt varebytte skal komme i stand, kreves det at landene er gjensidig interessert i hverandres varer. Bilateral handel er alminnelig under krig og i krisetider med varemangel og vanskeligheter med betalingsoverføringene.

Bilaterale betalingsavtaler er tosidige overenskomster mellom landene om å godta hverandres eller et tredje lands valuta som oppgjørsmiddel. Både bilateral handel og bilaterale betalingsordninger har en tendens til å begrense omfanget av det økonomiske samkvem mellom landene.

Et bilateralt monopol er en markedssituasjon hvor én kjøper og én selger står overfor hverandre. Fastsettelsen av prisen vil under slike forhold ikke kunne utledes av vanlige økonomiske forhold, men vil til dels avhenge av de berørte partenes forhandlingsstyrke.

Bilateral utviklingshjelp betegner utviklingshjelp direkte fra ett land til et annet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg