Våpenskjoldet til Staten General
Binnerhof-hallen i 1651
Binnerhof-hallen i 1651
Av /Rijksmuseum.

Staten-Generaal er Nederlands nasjonalforsamling. Den består av to kamre: Eerste Kamer (første kammer, overhuset) med 75 seter, og Tweede Kamer (andre kammer, underhuset) med 150 seter. Staten-Generaal holder til i det tradisjonsrike regjeringskvartalet Binnenhof i Haag.

Faktaboks

Uttale
ʃtˈa:tən xenerˈa:l
Etymologi
etter fransk États généraux [eta ʒenerå]

Navnet Staten-Generaal ble også brukt om den felles stenderforsamlinga for de 17 nederlandske provinsene under Burgund, senere huset Habsburg. Denne ble først etablert i Brugge i 1464 av hertug Filip 3 av Burgund.

I åttiårskrigen, den nederlandske frihetskrigen (1560-1648) ble Staten-Generaal omdannet til et forbundsorgan for den nye republikken, og besto av utsendinger fra de sju uavhengige provinsialstendene. Staten-Generaal ble avskaffet under den franske okkupasjonen i slutten av 1790-årene.

Etter at Nederland frigjorde seg fra Napoleon i 1814 ble navnet brukt på landets folkeforsamling, som er den institusjonen som har overlevd til vår tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg