Hare, også kalt fjellhare eller nordhare, haredyrart i harefamilien. Fullvoksen kan haren i Norge bli fra 2–5 kg. Kroppslengden opptil 60 cm, halen 5–9 cm. Bakbena er lengre og mye kraftigere enn forbena, og dette gir haren en egen, hoppende gange.

Haren skifter farge fra gråbrun om sommeren til snøhvit om vinteren. Enkelte steder på Vestlandet, særlig på Jæren, går vinterfargen ikke lenger enn til blågrå (jærhare). Endringer i lysintensitet og temperatur forårsaker skiftet til hvit vinterpels. Den hvite fargen er til vern når snølaget er kommet, men blir det motsatte når snøen smelter eller lar vente på seg til langt ut på vinteren. Det snøhvite dyret, som da trykker sterkt, sees lett på bar mark. Se også haredyr.

Hannharen kalles ramler, hunnharen sette. Den får 1–3 kull unger om året, med normalt 2–6 unger i kullet, etter en drektighetstid på 48–52 døgn. Ungene er hårkledde og har åpne øyne ved fødselen. Det første kullet om året kalles skarehopp, fordi det gjerne kastes (fødes) mens snøen ennå ligger.

Haren utstøter som regel ingen lyd, men i fare kan den skrike så det høres ut som et spedbarnsskrik. Perleuglas hukring er ofte blitt mistolket som harehukring. Harens beste forsvarsmidler er hurtighet og en meget god hørsel.

Haren er vesentlig et nattdyr. Den gjør ikke nevneverdig skade så lenge den holder seg utenom dyrket mark. Litt skade på skogen gjør den likevel enkelte steder ved å beite på etterveksten, særlig i plantinger. På åker og eng eller i hager og planteskoler kan den gjøre skade ved beiting av kulturvekster og ved tråkk. Om vinteren kan den være lei for fruktdyrkerne, idet den gnager av barken på stammer og grener og velger mest unge trær.

Den lever hovedsakelig i skogsområder, men også i kystområder og helt opp i høyfjellet. Forekommer i Nord-Amerika, Grønland (regnes ofte som en egen art, L. arcticus), Eurasia (med isolerte bestander i Alpene og i Irland). I Norge forekommer den omtrent over hele landet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.