Artikkelstart
Nederlandsk teater skilte seg i middelalderen tydelig ut fra teateret ellers i Vest-Europa ved at det tradisjonelle mysteriespillet var sparsomt representert. Typisk for det nederlandske middelalderteater er det profane drama, først ved de høviske ridderspill med etterfølgende farser, de eldste i Europa, og deretter utviklingen av det like unike rederijker-teateret. Begge disse formene utviklet seg på sørnederlandsk grunn (se Belgia, teater), og rederijker-teateret holdt sitt inntog på nordnederlandsk område på 1500-tallet. I samme århundre markerte Nederland seg ved de mest betydelige humanistdramatikere i Europa (Macropedius og Gnaphaeus) som skrev latinske skoledramaer.
Omkring 1600 trådte renessansedramatikeren P. C. Hooft frem, som i sine til dels lyriske og vanskelig spillbare stykker fulgte Seneca-tradisjonen som ellers i europeisk teater. Samtidig med ham prøvde Gerbrand A. Bredero å skape en nederlandsk komedie på grunnlag av den gamle farsen; han skrev også en rekke novellistiske dramaer. Som den største dramatikeren regnes den sørnederlandske emigranten Joost van den Vondel, som satte sitt preg på teateret i nesten 50 år. I 1638 ble det berømte teateret i Amsterdam innviet med hans lokalhistoriske drama Gysbreght van Aemstel, som kom til å danne en unik teatertradisjon ved at stykket årlig til henimot 1970 ble gitt som nyttårsforestilling i Amsterdam. To år senere kom hans bibelske David-tragedie Gebroeders som den første i Europa med Sofokles som forbilde.
Teatersjefen Jan Vos støttet Vondel og oppførte hans tragedier. Vos skrev selv godt teater, uten litterære ambisjoner og uten å holde seg til den klassiske tragediens strenge moral, som i dramaet Aran en Titus, som i likhet med Shakespeares drama Titus Adronicus er et blodig skrekkdrama. Hans Medea er i samme stil. Etter et særdeles fruktbart tiår skrev Vondel sine siste tragedier i en nesten moderne stil i 1667, og satte punktum for den rike nederlandske gullalder. Bare to år senere ble selskapet Nil Volentibus Arduum (Intet er vanskelig for den som vil) stiftet, og innledet epigontiden i nederlandsk teater og litteratur.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.