grad celsius

Grad celsius er en målenhet for å angi temperaturen til et stoff. Skalaen er delt i hundre, der vannets frysepunkt er satt til 0 grader og kokepunktet til 100 grader. Symbolet for grad celsius er oC.

Faktaboks

Også kjent som

celsiusgrad, centigrad, centesimalgrad, oC

Skalaen er i dag ikke direkte knyttet til vannets fryse- og kokepunkt, men til den termodynamiske temperaturskalaen (se nedenfor).

Historikk

Enheten har navn etter svensken A. Celsius, som i 1741 foreslo en skala med 0° ved kokepunktet for rent vann og 100° ved frysepunktet. Andre svensker, blant annet Daniel Ekström og Carl von Linné, valgte å snu skalaen. Navnet Celsius ble knyttet til skalaen av den svenske kjemikeren Jöns Jacob Berzelius gjennom en tysk lærebok i kjemi fra cirka 1800.

Celsiusskalaen ble etter hvert den vanlige i Tyskland og Skandinavia. I 1887 godkjente Bureau International des Poids et Mesures (BIPM) skalaen for internasjonalt bruk og fastsatte betegnelsen grader, centigrader eller centesimalgrader med symbol (°). Men de eldre skalaene, Réaumurskalaen og Fahrenheitskalaen ble fortsatt brukt i henholdsvis Frankrike og engelsktalende land.

I 1948 vedtok Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) navnet grad celsius med symbolet °C som internasjonal betegnelse. I engelsktalende land, der fahrenheitskalaen er i utstrakt bruk, opprettholdes bruken av betegnelsen centigrad. Dette gjelder særlig i dagligtale hvor grader (degrees) vanligvis blir oppfattet som grader fahrenheit.

I 1954 ble den opprinnelige definisjonen forlatt, og skalaen ble definert med utgangspunkt i den termodynamiske temperaturskalaen kelvin (symbol K), som er SI-enheten for temperatur. Definisjonen ble dermed ikke lenger avhengig av faktorer som kan innvirke på vannets fryse- og kokepunkt, slik for eksempel lufttrykket gjør. For praktisk bruk er den nye definisjonen av liten betydning. Etter den nye definisjonen blir:

  • 0 °C = 273,15 K

og det absolutte nullpunktet blir: –273,15 °C = 0 K. Da skalaene for øvrig er like, blir en temperaturdifferanse på en kelvin lik en grad celsius :

  • 1 oC = 1 K (= 9/5 o F = 9/5 o R )

Temperaturer gitt i kelvin (TK) omregnet til grader celsius (TC) blir:

  • TC = TK – 273,15

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg