Grad celsius er en målenhet for å angi temperaturen til et stoff. Skalaen er delt i hundre, der vannets frysepunkt er satt til 0 grader og kokepunktet til 100 grader. Symbolet for grad celsius er oC. 

Skalaen er i dag ikke direkte knyttet til vannets fryse- og kokepunkt, men til den termodynamiske temperaturskalaen (se nedenfor).

Enheten har navn etter svensken A. Celsius, som i 1741 foreslo en skala med 0° ved kokepunktet for rent vann og 100° ved frysepunktet. Andre svensker, blant annet Daniel Ekström og Carl von Linné, valgte å snu skalaen. Navnet Celsius ble knyttet til skalaen av den svenske kjemikeren Jöns Jacob Berzelius gjennom en tysk lærebok i kjemi fra cirka 1800.

Celsiusskalaen ble etter hvert den vanlige i Tyskland  og Skandinavia. I 1887 godkjente Bureau International des Poids et Mesures (BIPM) skalaen for internasjonalt bruk og fastsatte betegnelsen grader, centigrader eller centesimalgrader med symbol (°). Men de eldre skalaene, Réaumurskalaen og Fahrenheitskalaen ble fortsatt brukt i henholdsvis Frankrike og engelsktalende land.

I 1948 vedtok Generalkonferansen for mål og vekt (CGPM) navnet grad celsius med symbolet °C som internasjonal betegnelse. I engelsktalende land, der fahrenheitskalaen er i utstrakt bruk, opprettholdes bruken av betegnelsen centigrad. Dette gjelder særlig i dagligtale hvor grader (degrees) vanligvis blir oppfattet som grader fahrenheit.

I 1954 ble den opprinnelige definisjonen forlatt, og skalaen ble definert med utgangspunkt i den termodynamiske temperaturskalaen kelvin (symbol K), som er SI-enheten for temperatur. Definisjonen ble dermed ikke lenger avhengig av faktorer som kan innvirke på vannets fryse- og kokepunkt, slik for eksempel lufttrykket gjør. For praktisk bruk er den nye definisjonen av liten betydning. Etter den nye definisjonen blir:

  • 0 °C = 273,15 K

og det absolutte nullpunktet blir:  –273,15 °C = 0 K. Da skalaene for øvrig er like, blir en temperaturdifferanse på en kelvin lik en grad celsius :

  • 1 oC = 1 K  (= 9/5 oF = 9/5 oR )

Temperaturer gitt i kelvin (TK) omregnet til grader celsius (TC) blir: 

  • TC = TK – 273,15

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.