Rødrev. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

rødrev

Rødreven er den mest utbredte arten i hundefamilien og et av de mest utbredte pattedyra på jorda.
Av /NTNU.
Lisens: CC BY 2.0

Vulpes vulpes, rødrev. Foto fra: Skandinavisk Dyrepark, Djursland, Danmark

Revevalp fra Evje på Sørlandet Norge

Rev.

.

Artikkelstart

Rødrev, rev, er en rovdyrart i hundefamilien. Rødreven er den mest utbredte arten i sin slekt og et av de mest utbredte pattedyra på jorda.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Vulpes vulpes
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Beskrivelse

Rødrevens farge varierer sterkt. Typisk er ei rød eller rødlig ryggside, kvit under halsen og på brystet, mens buken er gråkvit. Halen har nesten alltid kvit spiss.

Mørkere fargevarianter finnes, som korsrev med et svart kors over rygg og skuldre og svartreven som er nesten helt svart. Sølvreven, en mutasjon som kommer fra Nord-Amerika via våre pelsdyrgårder, er også blitt kalt svartrev. Den har dekkhår som er svarte innerst og kvite ytterst. I fjellet kan pelsen blir sterkt bleika av sollyset (ultrafiolett stråling) om våren, slik at den blir både lysere og ofte mer gul. Kroppen er 60–85 centimeter lang, den lange halen 35–55 centimeter. Vekten er 3–8 kilo; bare sjelden veier rødreven mer enn 10 kilo.

Levevis

Paringstiden er i februar til mars. I april til juni får hunnen 3–9 blinde unger. Hiet kan ligge i en ur eller under en rot. Ofte graver reven ut hiet selv, helst i sand eller grus. Valpene er mørke ved fødselen, men med kvit haletipp. Den karakteristiske røde fargen utvikler de fra cirka tre ukers alder, når de begynner å utforske verden utenfor hiet. Valpene må klare seg selv fra de er rundt 4–5 måneder gamle.

Føden er svært allsidig, ordet «altetende» har sjelden passet bedre. Viktigst er ulike smådyr som smågnagere, hare, fugler, frosk, fisk, meitemark, snegler, insekter og bær. Åtsler og avfall har større betydning om vinteren.

Man tror at bestanden har økt de seinere årene. Dette kan skyldes flere faktorer; klimaendring, flatehogst i skogbruket som gir mer mus og større bestander av hjortevilt som gir mer åtsler. Bestanden varierer sterkt og er størst i smågnagerår. Rødreven lever også på høyfjellet der den er en trussel mot den mindre fjellreven. Der tar rødreven gjerne i bruk gamle fjellrevhi.

Utbredelse

Rødrev forekommer over det meste av den nordlige halvkule, fra arktiske strøk til nordafrikanske ørkener og asiatiske stepper. Den ble innført til Australia. Rødreven lever i alle habitater fra arktisk tundra til storbyer, men er vanligst i skog. I Norge er den utbredt over hele landet, fra kyst til høyfjell. I dag lever den også i mange byer og tettbygde strøk, i andre land kan den være svært vanlig i enkelte byer.

Sykdommen reveskabb forårsaket i første halvdel av 1980-årene en drastisk nedgang i revebestanden mange steder, men bestanden har tatt seg opp igjen. Rødrevens fiender er først og fremst større rovdyr som ulv, gaupe og kongeørn.

Folketro

I eventyrene er reven luringen som narrer bjørnen og ofte menneskene også (se Mikkel rev). Etter en utbredt folketro varsler det død om reven kommer nær husene eller bjeffer like ved dem.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rødrev
Vulpes vulpes
Artsdatabanken-ID
48034
GBIF-ID
5219243

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg