Rev.

av Ukjent. Gjengitt med tillatelse

Revunge.

av Ukjent. Gjengitt med tillatelse

Rødrev, rev, rovdyrart i hundefamilien. Rødreven er den mest utbredte arten i sin slekt og et av de mest utbredte pattedyra på jorda.

Rødrevens farge varierer sterkt. Typisk er ei rød eller rødlig ryggside, kvit under halsen og på brystet, mens buken er gråkvit. Halen har nesten alltid hvit spiss.

Mørkere fargevarianter finnes, som korsrev med et svart kors over rygg og skuldre og svartreven som er nesten helt svart. Sølvreven, som kommer fra Nord-Amerika via våre pelsdyrgårder, har dekkhår som er svarte innerst og kvite ytterst. I fjellet kan pelsen blir sterkt bleika av sollyset om våren, slik at den både blir lysere og ofte mer gul. Kroppen er 60–85 cm lang, den lange halen 35–55 cm. Vekten er  3–8 kg, bare sjelden veier rødreven mer enn 10 kg.

Paringstiden er i februar til mars. I april til juni får hunnen 3–9 blinde unger. Hiet kan ligge i en ur eller under en rot. Ofte graver reven ut hiet selv, helst i sand eller grus. Valpene er mørke ved fødselen, men med kvit haletipp. Den karakteristiske røde fargen utvikler de fra ca. 3 ukers alder, når de begynner å utforske verden utenfor hiet. Valpene må klare seg selv nå de er 4-5 måneder gamle.

Føden er svært allsidig, ordet «altetende» har sjelden passet bedre. Viktigst er ulike smådyr: smågnagere, harefugler, frosk, fisk, meitemark, snegler, insekter og bær. Åtsler og avfall har større betydning om vinteren. 

Man tror at bestanden har økt de seinere årene. Dette kan skyldes flere faktorer; klimaendring, flatehogst i skogbruket som gir mer mus og større bestander av hjortevilt som gir mer åtsler. Bestanden varierer sterkt og er størst i smågnagerår. Rødreven lever også på høyfjellet der den er en trussel mot den mindre fjellreven. Der tar rødreven gjerne i bruk gamle fjellrevhi.

Rødrev forekommer over det meste av den nordlige halvkule, fra arktiske strøk til nordafrikanske ørkener og asiatiske stepper. Den ble innført til Australia. Rødreven lever i alle habitater fra arktisk tundra til storbyer, men er vanligst i skog. I Norge er den utbredt over hele landet, fra kyst til høyfjell. I dag lever den også i mange byer og tettbygde strøk, i andre land kan den være svært vanlig i enkelte byer.

Sykdommen reveskabb forårsaket i første halvdel av 1980-årene en drastisk nedgang i revebestanden mange steder, men bestanden har tatt seg opp igjen. Rødrevens fiender er først og fremst større rovdyr, som ulv og gaupe, og kongeørn.

Reven jaktes om vinteren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.