Leiden

Fra Leiden.

Leiden er en by i Nederland, i provinsen Zuid-Holland. Byen ligger 10 kilometer ovenfor munningen av Oude Rijn, ved jernbanen Amsterdam–Haag–Rotterdam. Leiden har 124 445 innbyggere (2017), med forsteder cirka 200 000 innbyggere, og er et handelssenter med tekstil- og næringsmiddelindustri, mekaniske verksteder, samt trykkerier.

Faktaboks

Uttale
lˈeiden

Universiteit Leiden ble grunnlagt i 1575 (se nedenfor). Ellers har byen en rik botanisk hage og zoologisk museum, stort bibliotek, observatorium. Det etnografiske museet inneholder blant annet den japanske samlinga etter den bayerske legen Philipp Franz Balthasar von Siebold. Det finnes en rekke vakre bygninger fra barokktida, især omkring Oude Rijn og Vismarkt (fiskemarkedet) ved Nieuwe Rijn.

Historikk

Leiden er en av Nederlands eldste byer, og navnet kommer fra latin Lugdunum Batavorum ('batavernes Lyon'). Keiser Claudius, som var fra Lugdunum, kalte byen opp etter hjembyen sin da han grunnla byen i det første hundreåret av vår tidsregning. Den romerske byen lå imidlertid lenger nordvest enn dagens Leiden.

Leiden fikk byrettigheter i 1222, og ble regnet blant de såkalte «store byene» i grevskapet Holland. En gammel veverivirksomhet blomstret opp ved at flamske flyktninger under åttiårskrigen gjorde Leiden til Europas største tekstilprodusent. På 1600-tallet var Leiden følgelig en av de største byene i Nederland. På 1700-tallet gikk imidlertid økonomien sterkt tilbake, og dermed også folketallet.

Vilhelm av Oranien opprettet Universiteit Leiden i 1575. Fram til da var Leuven den eneste universitetsbyen i Nederlandene, men åttiårskrigen (fra 1568) hindret nordnederlenderne i å komme til universitetet i Leuven. Den største humanisten i samtida, Justus Lipsius, arbeidet noen år her og bidrog til å gi universitetet godt ry, før han vendte tilbake til Leuven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg