Faktaboks

Leiden
Uttale
lˈeiden
Zijlpoort
Leiden
Fra Leiden.

Leiden er en by i Nederland, i provinsen Zuid-Holland. Byen ligger ti kilometer ovenfor munningen av Oude Rijn, ved jernbanen AmsterdamHaagRotterdam. Leiden har 125 074 innbyggere (2022), med forsteder om lag 200 000 innbyggere, og er et handelssenter med tekstil- og næringsmiddelindustri, mekaniske verksteder, samt trykkerier.

Universiteit Leiden ble grunnlagt i 1575 (se nedenfor). Ellers har byen en rik botanisk hage, zoologisk museum, stort bibliotek og observatorium. Det etnografiske museet inneholder blant annet den japanske samlinga etter den bayerske legen Philipp Franz Balthasar von Siebold. Det finnes mange vakre bygninger fra barokktida, især omkring Oude Rijn og Vismarkt (fiskemarkedet) ved Nieuwe Rijn.

Historikk

Leiden oppstod i ly av forsvarsverket De Burcht fra 1100-tallet, som ble oppført på en menneskeskapt høyde ved sammenløpet av den gamle og den nye Rhinen. Leiden fikk byrettigheter i 1222, og ble regnet blant de såkalte «store byene» i grevskapet Holland. En gammel veverivirksomhet blomstret opp ved at flamske flyktninger under åttiårskrigen (fra 1568) gjorde Leiden til Europas største tekstilprodusent. På 1600-tallet var Leiden dermed en av de største byene i Nederland. På 1700-tallet gikk imidlertid økonomien sterkt tilbake, og dermed også folketallet.

Vilhelm av Oranien opprettet Universiteit Leiden i 1575. Fram til da var Leuven den eneste universitetsbyen i Nederlandene, men åttiårskrigen hindret nordnederlenderne i å komme til universitetet i Leuven. Den største humanisten i samtida, Justus Lipsius, arbeidet noen år her og bidrog til å gi universitetet godt ry, før han vendte tilbake til Leuven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg