håndverker

Artikkelstart

Håndverker er en person som har håndverk som næring, enten som håndverksmester eller som håndverkssvenn. For å bli svenn må man i de fleste fag gå to år på videregående skole og så ha en læretid på to år. Noen fag har et særløp med ett år i skole og tre år som lærling, og man kan også dokumentere egen virksomhet i faget tilsvarende fem års praksis og avlegge svenne- eller fagprøve.

Faktaboks

Uttale

h'ånnværker, h'åntværker

Etymologi

etter tysk Handwerker, se håndverk

Også kjent som

handverker

handverkar (nynorsk)

Handwerker (tysk), håndværker (dansk), hantverkare (svensk), craftsman (engelsk)

Etter å ha jobbet i faget i fire år kan man utdanne seg videre til mester. Dette er en teoretisk utdannelse som blant annet forbereder personen på å etablere og drive egen bedrift. Tidligere måtte man ha mesterbrev for å kunne ta inn en lærling, men denne ordningen følges ikke like strengt lenger. En viktig årsak til dette er at det i mange fag kan være vanskelig å skaffe lærlingeplasser og viljen til å ta inn lærling og formidle selve faget har blitt sett på som like viktig som et mesterbrev.

Norge har økende mangel på håndverkere, og mye av behovet for håndverkere har siden midten av 1990-tallet blitt dekket av arbeidsinnvandring.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg