Rotterdam

Rotterdam. Deler av byen og elven Nieuwe Maas. Til høyre Erasmus-broen, tegnet av Ben van Berkel og innviet 1996. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Rotterdam. Oversiktsbilde over byen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rotterdam er en by i Nederland, i provinsen Zuid-Holland. Byen ligger ved utløpet av elva Rotte i Nieuwe Maas, 25 kilometer fra havet. Med sine 638 712 innbyggere (2018) er Rotterdam Nederlands nest største by, og med Schiedam, Vlaardingen og andre forsteder har byen 1 184 100 innbyggere (2005).

Faktaboks

uttale:
rotterdˈam

Samferdsel

Rotterdam er en av verdens største og mest moderne havnebyer, og et viktig internasjonalt handelssentrum. Havna er den største i Europa. Her foregår det omlasting mellom fartøyene på Rhinen, særlig til og fra Ruhr, og havgående skip. Den 30 kilometer lange Nieuwe Waterweg gir forbindelse med Nordsjøen. Cirka 40 prosent av godset som går over havna er petroleum og petroleumsprodukter samt malmer. I vest ligger de store petroleumshavnene Pernis og Botlek, og ytterst i Nieuwe Waterweg ligger den veldige europahavna Europoort som kan motta tankskip på opptil 500 000 dødvekttonn. Rotterdam har flere petroleumsraffinerier og rørledninger til Ruhr, Amsterdam og Antwerpen/Brussel. Byen har trikk og tunnelbane.

Industri

Sør for Nieuwe Maas ligger industristrøket Feijenoord med skipsverft, maskin- og margarinfabrikker, med mer. De største raffineriene og den petrokjemiske industrien ligger i Europoort og Botlek. Videre har Rotterdam kjemiske fabrikker, møller, sjokolade-, tobakks- og konfeksjonsfabrikker og annen industri. I forstaden Schiedam, skilt fra Rotterdam ved Mervehaven, fremstilles likør og brennevin.

Kultur

Rotterdam har universitet, grunnlagt som handelshøyskole 1913, og kunstakademi, og byen er et katolsk bispesete. Museum Boymans van Beuningen har rike samlinger av nederlandsk kunst. Byen har også filharmonisk orkester, samt zoologisk og botanisk hage. Dessuten har den mange shippingkontorer, og norsk sjømannskirke og generalkonsulat.

Historie

Hele bysenteret ble ødelagt i 1940, men er gjenreist som et interessant eksempel på moderne arkitektur og byplankunst. Rotterdam ble europeisk kulturby i 2001. På 2000-tallet er det etablert kunstige strender langs Nieuwe Maas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg