Faktaboks

Rotterdam
Uttale
rotterdˈam
Rotterdam

Rotterdam. Deler av byen og elven Nieuwe Maas. Til høyre Erasmus-broen, tegnet av Ben van Berkel og innviet 1996. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Rotterdam med Erasmusbrug i forgrunnen.
Rotterdam med Erasmusbrug i forgrunnen.

Rotterdam. Oversiktsbilde over byen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Rotterdam er en by i Nederland, i provinsen Zuid-Holland. Byen ligger ved utløpet av elva Rotte i Nieuwe Maas, 25 kilometer fra havet. Med sine 651 631 innbyggere (2021) er Rotterdam Nederlands nest største by, og med Schiedam, Vlaardingen og andre forsteder har byen 1 461 412 innbyggere (2021).

Samferdsel

Rotterdam er en av verdens største og mest moderne havnebyer, og et viktig internasjonalt handelssentrum. Havna er den største i Europa. Her foregår det omlasting mellom fartøyene på Rhinen, særlig til og fra Ruhr, og havgående skip. Den 30 kilometer lange Nieuwe Waterweg gir forbindelse med Nordsjøen. Cirka 40 prosent av godset som går over havna er petroleum og petroleumsprodukter samt malmer. I vest ligger de store petroleumshavnene Pernis og Botlek, og ytterst i Nieuwe Waterweg ligger den veldige europahavna Europoort som kan motta tankskip på opptil 500 000 dødvekttonn. Rotterdam har flere petroleumsraffinerier og rørledninger til Ruhr, Amsterdam og Antwerpen/Brussel. Byen har trikk og tunnelbane.

Industri

Sør for Nieuwe Maas ligger industristrøket Feijenoord med skipsverft, maskin- og margarinfabrikker, med mer. De største raffineriene og den petrokjemiske industrien ligger i Europoort og Botlek. Videre har Rotterdam kjemiske fabrikker, møller, sjokolade-, tobakks- og konfeksjonsfabrikker og annen industri. I forstaden Schiedam, skilt fra Rotterdam ved Mervehaven, blir det framstilt likør og brennevin.

Kultur

Rotterdam har universitet, grunnlagt som handelshøyskole i 1913, og kunstakademi, og byen er et katolsk bispesete. Museum Boymans van Beuningen har rike samlinger av nederlandsk kunst. Byen har også filharmonisk orkester, samt zoologisk og botanisk hage. Dessuten har den mange shippingkontorer, og norsk sjømannskirke og generalkonsulat.

Historie

Rotterdam
Rotterdam sentrum ble fullstendig ødelagt under krigen. Gjenreisningen fulgte modernismens byplan- og stilidealer, og byen frambyr i dag en fascinerende blanding av gammelt og nytt.
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Rotterdam oppstod på slutten av 1200-tallet og ble blant annet sentrum for et betydelig sildefiske. På 1500-tallet vokste byen sterkt, ikke minst under styret til Jan van Oldenbarnevelt, men den stod lenge i skyggen av Delft.

På midten av 1800-tallet begynte en rask utvikling, særlig etter at Nieuwe Waterweg hadde blitt anlagt mellom 1866 og 1872 og gjorde havnen tilgjengelig for de største skipene. Fremveksten av industrien i Ruhr-området ga havnen et mektig oppland.

Under andre verdenskrig gjorde de tyske bombeangrepene 14. mai 1940 enorme skader og kostet 20 000 til 30 000 menneskeliv. Senere fulgte mange allierte flyangrep, og sommeren 1944 raserte tyskerne store deler av havnen. Havnen ble gjenreist etter krigen.

I dag er byen et interessant eksempel på moderne arkitektur og byplankunst. Rotterdam ble europeisk kulturby i 2001. På 2000-tallet er det etablert kunstige strender langs Nieuwe Maas.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg