Rotterdam. Oversiktsbilde over byen.

Anon. Begrenset gjenbruk

Rotterdam, by i Nederland, Zuid-Holland, ved elven Rottes utløp i Nieuwe Maas, 25 km fra havet; 588 500 innb. (2005), med Schiedam, Vlaardingen og andre forsteder 1 184 100 innb. (2005). Rotterdam er en av verdens største og mest moderne havnebyer, og et viktig internasjonalt handelssentrum. Havnen er Europas største. Her foregår omlasting mellom fartøyene på Rhinen (særlig til og fra Ruhr) og havgående skip. Den 30 km lange Nieuwe Waterweg gir forbindelse med Nordsjøen. Ca. 40 % av godset som går over havnen er petroleum og petroleumsprodukter samt malmer. I vest ligger de store petroleumshavnene Pernis og Botlek, og ytterst i Nieuwe Waterweg den veldige europahavnen Europoort som kan motta tankskip på opptil 500 000 dvt. Rotterdam har flere petroleumsraffinerier og rørledninger til Ruhr, Amsterdam og Antwerpen/Brussel. Byen har trikk og tunnelbane.

Sør for Nieuwe Maas er industristrøket Feijenoord med skipsverfter, maskin- og margarinfabrikker m.m. De største raffineriene og den petrokjemiske industrien ligger i Europoort og Botlek. Videre har Rotterdam kjemiske fabrikker, møller, sjokolade-, tobakks- og konfeksjonsfabrikker o.a. industri. I forstaden Schiedam, skilt fra Rotterdam ved Mervehaven, fremstilles likør og brennevin.

Byen har universitet (grunnlagt som handelshøyskole 1913), kunstakademi. Katolsk bispesete. Museum Boymans van Beuningen har rike samlinger nederlandsk kunst. Filharmonisk orkester, zoologisk og botanisk hage. Mange shippingkontorer. Norsk sjømannskirke og generalkonsulat. Hele bysenteret ble ødelagt i 1940, men er gjenreist som et interessant eksempel på moderne arkitektur og byplankunst. Europeisk kulturby 2001. På 2000-tallet er det etablert kunstige strender langs Niewe Maas.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.