nøytral

Artikkelstart

Noe som er nøytralt, er hverken positivt eller negativt, men ligger midt imellom to ytterpunkter eller motsetninger. Grå er en nøytral farge, den ligger mellom svart og hvitt. Noe som er nøytralt, skiller seg ikke ut. Hvis man har på seg nøytrale klær, skiller man seg ikke ut fra mengden.

Faktaboks

Uttale
nøytrˈal
Etymologi

fra latin neutralis, avledet av neuter 'ingen av to'

En nøytral person, oppførsel eller talemåte er objektiv og saklig uten å formidle følelser, holdninger eller verdier. Et nøytralt samtaleemne er fredelig, det støter ingen og vekker ikke sterke følelser.

Nøytral betyr også ikke-krigførende, det beskriver noen som ikke tar parti i krig eller kamp. For eksempel erklærte Norge seg nøytralt under første verdenskrig – det betyr at Norge ikke tok parti for noen av de krigførende landene. Se nøytralitet.

Hvis man møtes på nøytral grunn eller i en nøytral sone, møtes man på et sted der partene i en krig eller strid ikke har tilknytning til.

Innen kjemi er en løsning nøytral hvis den hverken reagerer surt eller basisk. Se nøytral – kjemi.

Innen fysikk er en partikkel eller gjenstand nøytral hvis den ikke har noen elektrisk ladning, hverken positiv eller negativ. Se nøytral – fysikk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg