Faktaboks

Mark Rutte
Født
14. februar 1967, Haag
Mark Rutte
Mark Rutte ble Nederlands statsminister i 2010. Foto fra 2011.
Av .

Mark Rutte er en nederlandsk politiker for det liberalkonservative partiet Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (Folkepartiet for frihet og demokrati, VVD). Rutte har vært Nederlands statsminister siden 2010, og er dermed landets lengstsittende statsminister noensinne.

Bakgrunn

Rutte er utdannet historiker fra universitetet i Leiden, der han avsluttet graden sin i 1992. I studietida var han leder for Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), som er ungdomsorganisasjonen til VVD. Deretter arbeidet han flere år i selskapet Unilever, blant annet innen HR.

Politiker

I 2002 kom Rutte aktivt inn i politikken, da han ble statssekretær i de to første regjeringene til Jan Peter Balkenende fra det kristeligdemokratiske partiet CDA: fra 2002 var Rutte statssekretær for sosiale saker og sysselsetting, og fra 2004 for undervisning, kultur og vitenskap. I 2006 ble Rutte valgt til partileder etter en knapp seier mot motstanderen Rita Verdonk. Etter seieren søkte han avskjed som statssekretær, og etter valget senere samme år gikk VVD ut av regjering. De neste fire årene ledet Rutte partiet i opposisjon.

I valget i 2010 ble VVD for første gang det største partiet i Nederland, og etter noen måneders forhandlinger ble Rutte partiets første statsminister noensinne – alle andre statsministere i etterkrigstida har vært enten kristeligdemokrater eller sosialdemokrater.

Fra 2010 har Rutte ledet fire ulike koalisjonsregjeringer. Regjeringa Rutte I satt fra 2010 til 2012, og var ei mindretallsregjering som besto av VVD og CDA, med støtte fra det høyrepopulistiske PVV. Ruttes tre neste regjeringer har vært flertallsregjeringer: Rutte II (2012–2017) besto av VVD og PvdA, og Rutte III (2017–2021) og Rutte IV (2021–) består av VVD, D66, CDA og CU.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg