I Norskehavet og i Barentshavet finnes store forekomster av naturgass og noe råolje. Transport og behandling av petroleum kan gi økende petroleumsvirksomhet i Finnmark.

I 1980-årene ble det konstatert olje- og gassressurser på kontinentalsokkelen utenfor Finnmark, og i 2002 startet utbygging av Snøhvit nordvest for Hammerfest med gassterminal på Melkøya. På 2000-tallet ble også Goliatfeltet og Skrugard/Havis funnet, og letingen etter petroleum i Barentshavet og Norskehavet økte.

I januar 2012 ble Barentshavet erklært som en ny olje/gass-provins på norsk sokkel. Den 24. konsesjonsrunden omfatter 93 blokker i Barentshavet og 9 i Norskehavet.

Nye funn av petroleum gir grunnlag for utbygging av infrastruktur for transport og behandling av olje og gass i Finnmark. Johan Castberg-feltet forventes å komme i produksjon fra 2022.

Produksjonen på Melkøya kan utvides med ytterligere ett anlegg for flytende naturgass (LNG). Det er planlagt å bygge en 1000 kilometer lang gassrørledning sørover for å koble til eksisterende nettverk ved Kårstø og Kollsnes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.