I Norskehavet og i Barentshavet finnes store forekomster av naturgass og noe råolje. Transport og behandling av petroleum kan gi økende petroleumsvirksomhet i Finnmark.

I 1980-årene ble det konstatert olje- og gassressurser på kontinentalsokkelen utenfor Finnmark, og i 2002 startet utbygging av Snøhvit nordvest for Hammerfest med gassterminal på Melkøya. På 2000-tallet ble også Goliatfeltet og Skrugard/Havis funnet, og letingen etter petroleum i Barentshavet og Norskehavet økte.

I januar 2012 ble Barentshavet erklært som en ny olje/gass-provins på norsk sokkel. Den 24. konsesjonsrunden omfatter 93 blokker i Barentshavet og 9 i Norskehavet.

Nye funn av petroleum gir grunnlag for utbygging av infrastruktur for transport og behandling av olje og gass i Finnmark. Johan Castberg-feltet forventes å komme i produksjon fra 2022.

Produksjonen på Melkøya kan utvides med ytterligere ett anlegg for flytende naturgass (LNG). Det er planlagt å bygge en 1000 kilometer lang gassrørledning sørover for å koble til eksisterende nettverk ved Kårstø og Kollsnes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.