Skibotn, tettsted i Storfjord kommune, Troms, Det samiske navnet på Skibotn er Ivgobahta, det kvenske navnet er Markkina eller Yykeänperä.

Skibotn ligger ved E6 på østsiden av Lyngens innerste del. Herfra går E 8 opp Skibotndalen (Ivgovuovdi) til Finland og E6 videre mot Balsfjord og Kåfjord. Elva Skibotnelva (Ivgojohka, Yykeänperänjoki) renner ut i Lyngenfjorden (Ivgovuotna, Yykeänvuono) like ved bygda.

Skibotn er tuftet på «tre stammers møte» mellom samer, kvener og nordmenn. Den finske befolkninga innvandra i stor grad på på 1700- og 1800-tallet. Stedet fungerte som en større markedsplass og tiltrakk seg folk fra hele nordkalotten. De gamle markedsbuene står ennå i Skibotn.

Det er uklart hva stavelsen ski i det norske navnet refererer til. I det samiske navnet viser Ivgu til Lyngenfjorden og bahta betyr "botn". I det ene av de to kvenske navnene har Yykeä og perä henholdsvis de samme betydningene som Ivgu og bahta på samisk. Det andre kvenske navnet, Markkina, henviser til det store skibotnmarkedet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.