Skibotn

Her er den gamle markedsplassen i Skibotn.

Artikkelstart

Skibotn, tettsted i Storfjord kommune, Troms, ligger ved E6 på østsiden av fjorden Lyngens innerste del. Herfra går E8 opp Skibotndalen (Ivgovuovdi) til Finland og E6 videre mot Balsfjord og Kåfjord. Skibotnelva (Ivgojohka, Yykeänperänjoki) renner ut i Lyngen (Ivgovuotna, Yykeänvuono) like ved tettstedet.

Faktaboks

Etymologi

Førsteleddet i det nordsamiske navnet er Ivgu som er det samiske navnet på fjorden Lyngen. Sisteleddet bahta er 'fjordbotn'

Også kjent som

Det samiske navnet på Skibotn er Ivgobahta, det kvenske navnet er Markkina eller Yykeänperä

Innbyggertall
524 (2017)

Historie

Skibotn er tuftet på «tre stammers møte» mellom samer, kvener og nordmenn. Den finske befolkninga innvandra i stor grad på på 1700- og 1800-tallet. Stedet fungerte som en større markedsplass og tiltrakk seg folk fra hele nordkalotten. De gamle markedsbuene står ennå i Skibotn.

Navnet

Det er uklart hva stavelsen ski i det norske navnet refererer til; det kan være skip. I det samiske navnet viser Ivgu til Lyngenfjorden og bahta betyr «botn». I det ene av de to kvenske navnene har Yykeä og perä henholdsvis de samme betydningene som Ivgu og bahta på samisk. Det andre kvenske navnet, Markkina, henviser til det store skibotnmarkedet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg