Andselv

Artikkelstart

Andselv er et tettsted i Målselv kommune i Troms og Finnmark. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,9 km², og har 1153 innbyggere (2020).

Faktaboks

Etymologi

Andselv er en fornorsket form av nordsamisk Áisejohka, førsteleddet er áisi, 'skåk, kjerre', og sisteleddet johka, 'elv'. Navneformer med Ands- er ikke belagt før på 1800-tallet, etter innflyttingen fra Sør-Norge

Innbyggertall
1153 (SSB, 2020)
Landareal
0,9 km² (SSB, 2020) km²
Tettstedsnummer
8085 Andselv

Andselv er nært sammenvokst med tettstedene Heggelia ved grensen til Bardu i sør og Andslimoen i nord. Umiddelbart sør for tettstedet til Bardufoss lufthavn, Bardufoss. Andselv er ellers et veiknutepunkt; gjennom tettstedet går E 6. Fra denne går Fv. 86 vestover til Finnsnes og østover via Målselvdalen, Øverbygd og Tamokdalen tilbake til E 6 på Balsfjordeidet (Rv. 853/Fv. 178/Fv.87).

På Andselv ligger Bardufoss videregående skoler som har linjer for studiespesialisering og en rekke yrkesrettede utdanningslinjer, blant annet i flytekniske fag. Like øst for tettstedet ligger Bardufoss flystasjon og Norges idrettsforbunds kurs- og treningssenter. Nord-Norges Salgslags hovedslakteri ligger på Andslimoen, og i Heggelia ligger hovedkvarter for Hærens 6. divisjon.

Kart

Andselv
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg