Faktaboks

Etymologi
Andselv er en fornorsket form av nordsamisk Áisejohka, førsteleddet er áisi, ‘skåk, kjerre’, og sisteleddet johka, ‘elv’. Navneformer med Ands- er ikke belagt før på 1800-tallet, etter innflyttingen fra Sør-Norge
Innbyggertall
1233 (SSB, 2023)
Landareal
1,2 km²
Tettstedsnummer
8085 Andselv

Andselv er et tettsted i Målselv kommune i Troms. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 1,2 km², og har 1233 innbyggere (2023).

Andselv er nært sammenvokst med tettstedene Heggelia ved grensen til Bardu i sør og Andslimoen i nord. Umiddelbart sør for tettstedet til Bardufoss lufthavn, Bardufoss. Andselv er ellers et veiknutepunkt; gjennom tettstedet går E6. Fra denne går Fv. 86 vestover til Finnsnes og østover via Målselvdalen, Øverbygd og Tamokdalen tilbake til E6 på Balsfjordeidet (Rv. 853/Fv. 178/Fv.87).

På Andselv ligger Bardufoss videregående skoler som har linjer for studiespesialisering og en rekke yrkesrettede utdanningslinjer, blant annet i flytekniske fag. Like øst for tettstedet ligger Bardufoss flystasjon og Norges idrettsforbunds kurs- og treningssenter. Nord-Norges Salgslags hovedslakteri ligger på Andslimoen, og i Heggelia ligger hovedkvarter for Hærens 6. divisjon. Statsforvalterens landbruksavdeling har kontor i Andselv.

Kart

Andselv
Andselv
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg