Ringvassøy i Karlsøy/Tromsø
Ringvassøy i Karlsøy/Tromsø
Av .
Skogfjordvannet, Ringvassøy
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Ringvassøya er ei øy i Tromsø og Karlsøy kommuner, Troms fylke, nord for Tromsø. Øya har et areal på 661 km² og har 1300 innbyggere (2020). Ringvassøya er Norges sjette største øy (hovedlandet) etter areal.

Tettstedet Hansnes som ligger ved Langsundet nordøst på øya, er administrasjonssenter i Karlsøy kommune.

Natur

Ringvassøya er berglendt, og høyest er fjellene i øst der Solltinden (nordsamisk Solltengáisi) når høyest med 1050 meter over havet. Fjellet har et par mindre breer på nordsiden. Midt på øya ligger Skogsfjordvatnet (20 moh.) som er det største vannet på ei øy i Norge.

Geologi

Berggrunnen på Ringvassøya tilhører Vest-Troms grunnfjellskompleks og er blant de eldste i Norge. Gneis og grønnstein av arkeisk alder er gjennomskåret av mafiske gangbergarter.

Sørlige del av øya består av tonalittiske til anorthosittiske og gabbroiske migmatittiske gneiser som er datert til 2841 millioner år. Nordlige del av øya består av ulike felsiske til mafiske metavulkanske tholeiitisk til kalsium-alkalisk grønnsteiner. Disse bergartene tilhører Ringvassøy grønnsteinsbelte og er datert til 2849–2831 millioner år.

Samferdsel

Ringvassøya har fergefri forbindelse via Kvalsundtunnelen i sør til Kvaløya (Fv.863) og videre over Tromsøya til fastlandet. Det er bilfergeforbindelser fra Hansnes til Vannøya, Karlsøya og Reinøya i nordøst og fra Mikkelvik til Rebbenesøya i nordvest.

Navn

Opprinnelig navn på øya er antagelig Rind, et navn som ble brukt frem til 1700-tallet. Rind betyr 'jord- eller bergrygg', og øyas navn dermed 'øya med berg- eller jordrygger'.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg