Tråler, spesialbygd fiskefartøy som fisker med trål.

Selv mindre trålere under 100 fots lengde har ekkolodd og elektroniske instrumenter som lokaliserer fiskeforekomstene. Ved bunntråling benyttes hekktrålere, hvor trålen blir satt ut og tatt inn igjen over skipets hekk (bakerste, øvre del). Trålfiske foregår også ved partrål, hvor to skip trekker en trål mellom seg. Trålere som opererer langt fra sin base, utrustes gjerne som fryseskip, hvor fangsten blir dypfryst om bord. På større frysetrålere, fabrikkskip, blir fangsten også ofte filetert før den dypfryses. For kysttråling, hvor skipene har kortere vei til fiskefeltene, benyttes mest ferskfisktrålere. Fangsten blir ikke fryst, men holdt avkjølt til den avleveres ved trålerens fangstbase. For kystfiske benyttes i noen utstrekning kombinerte skip som kan bruke både trål og line, eller trål og snurpenot. Redskapene skifter etter sesongene og velges ut fra hvilken type fisk som skal fanges og hvorledes fisken står i sjøen.

Illustrasjon, se fiskefartøyer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.