Senja er mangfoldig: Nordsiden med fjell som stuper i havet og med tildels svært spredt bosetting. Sørsiden, mer preget av slake furuheier. På Senja finner vi småsamfunn som er fraflyttet - og levedyktige samfunn. Foto: www.infoto.no

Harald Harnang. Begrenset gjenbruk

Senja, øy i Troms fylke, fastlands-Norges nest største øy; 1586 km2 med 8347 innb. (2001). I nord og nordvest står havet på, ellers omgis Senja av Malangen i nordøst, det trange Gisundet i øst, av Solbergfjorden og Vågsfjorden i sør og av det åpne havstykket Andfjorden i sørvest. Senja består av kommunene Berg, Tranøy, Torsken og Lenvik, hvorav sistnevnte kommune strekker seg over på fastlandet i øst.

Mellom spisse tinder 600–1000 moh. (høyeste punkt Breitinden, 985 moh.) går dype botner og trange søkk, delvis også mer åpne, myrlendte daler; mange vann. Mot Gisundet i øst, hvor berggrunnen består av glimmerskifer, er det jevnere terreng med bjørkelier og dyrket mark, og bosetningen er jevnt spredt langs kysten og innover dalene. I vest er dypbergartene granitt og gabbro mest fremtredende. Her skjærer dype fjorder inn, og bosetningen ligger for det meste konsentrert i fiskevær eller på mindre steder hvor bosetning er mulig. I vest ligger de fire tettstedene Gryllefjord (439 innb. 2005), Senjahopen (315 innb.), Fjordgard (225 innb.) og Husøy (235 innb.), samt tettbebyggelsene Skaland og Torsken. I øst ligger tettstedene Silsand (1271 innb. 2005) og Gibostad (377 innb.).

Senja har broforbindelse med fastlandet mellom Silsand og Finnsnes på Rv. 86. Det går riksveier langs hele sør- og østsiden (Rv. 860 og 861), og tvers over øya til Gryllefjord og Torsken (Rv. 86). Alle tettstedene har fergefrie veiforbindelser. På sørvestre del av øya ligger Ånderdalen nasjonalpark.

Navnet er usikkert tolket, kan ha sammenheng med norrønt sundr, 'skilt fra hverandre'; sikter trolig til den oppdelte kysten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.