Senja er en øy i Troms fylke. Senja er Norges (utenom Svalbard) nest største øy. Arealet er 1586 kvadratkilometer med 7864 innbyggere (2017); inkludert Husøy i nord og Tranøya i sør med i alt rundt 290 innbyggere. I nord og nordvest står havet på, ellers omgis Senja av Malangen i nordøst, det trange Gisundet i øst, av Solbergfjorden og Vågsfjorden i sør og av det åpne havstykket Andfjorden i sørvest. Senja består av kommunene Berg, Torsken og Tranøy, og deler av Lenvik på fastlandet i øst.

Omgitt av dype botner og trange søkk, delvis også mer åpne, myrlendte daler ruver spisse tinder opptil 1004 meter over havet (Breitindens søndre topp, på grensen mellom Berg og Lenvik). Øya har ellers mange vann. Mot Gisundet i øst, hvor berggrunnen består av glimmerskifer, er det jevnere terreng med bjørkelier og dyrket mark, og bosetningen er jevnt spredt langs kysten og innover dalene.

I vest er de harde dypbergartene granitt og gabbro mest fremtredende. Her skjærer dype fjorder inn, og bosetningen ligger for det meste konsentrert i fiskevær eller på mindre steder hvor bosetning er mulig. I vest ligger de fire tettstedene (folketall 2017): Gryllefjord (383), Senjahopen (305), Husøy (285), Fjordgard (225) og Torsken (202), samt tettbebyggelsen Skaland. I øst ligger tettstedene (folketall 2017): Silsand (1583) og Gibostad (326).

Senja har broforbindelse med fastlandet mellom Silsand og Finnsnes på Fylkesvei 86. Det går riksveier langs hele sør- og østsiden (Fylkesvei 860 og 861), og tvers over øya til Gryllefjord og Torsken (Fylkesvei 86). Alle tettstedene har fergefrie veiforbindelser. På sørvestre del av øya ligger Ånderdalen nasjonalpark.

De fire kommunene Berg, Lenvik, Torsken og Tranøy har vedtatt sammenslåing med virkning fra 2020. Den nye kommunen vil få navnet Senja og vil i tillegg til øya Senja og de tilstøtende småøyene også omfatte fastlandet mellom Malangen/Målselvfjorden i øst og Gisundet i vest, nåværende Lenviks fastlandsdel.

Navnet er usikkert tolket, kan ha sammenheng med norrønt sundr, 'skilt, fra hverandre'; sikter i så fall til den sterkt oppdelte kysten.

  • Trælvik, Ronny: Senjafolk, 2007, isbn 978-82-997415-2-1, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

8. mai skrev Jon Richardsen

Kanskje en ide å legge inn opplysninger om at de fire kommunene kommer til å bli slått sammen til en - Senja kommune?

15. juni svarte Geir Thorsnæs

Takk for innspill. En tilføyelse er gjort ved revisjon av artikkelen 9. mai 2018.
Hilsen Geir Thorsnæs

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.