Finnsnes

Finnsnes sett fra luften.
Finnsnes dronefoto

Deler av Finnsnes sentrum. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Finnsnes er også et handelssentrum for regionen. Foto: www.infoto.no

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Finnsnes er et tettsted i Senja kommune i Troms og Finnmark. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 3,3 km², og har 4720 innbyggere (2021).

Faktaboks

Innbyggertall
4720 (SSB, 2021)
Landareal
3,3 km² (SSB, 2021) km²
Tettstedsnummer
8121 Finnsnes

Finnsnes er administrasjonssenter i Senja kommune, ligger på en odde på fastlandet ut mot Senja, ved Gisundet, ca. 70 km sørvest for Tromsø. Tettstedet strekker seg østover langs Finnfjorden og omfatter også tettbebyggelsen Finnfjordbotn. Etter kommunalt vedtak fra 2000 kan Finnsnes benytte betegnelsen 'by'.

Næringsliv, kultur og utdanning

Finnsnes er et viktig industri-, handels-, skole- og kommunikasjonssenter og er regionsenter for Midt-Troms. Her ligger en større fiskeredskapsfabrikk, dessuten noe verkstedindustri. Finnsnes har en del turisttrafikk og har flere overnattingssteder. På Finnsnes kommer Folkebladet (tidligere Troms Folkeblad) ut. I tettstedet ligger Kulturhuset Finnsnes og Senja videregående skole.

Samferdsel

Fra Finnsnes går Fv. 86 sørøstover til E 6 ved Bardufoss og stamflyplassen her (Bardufoss lufthavn, Bardufoss), en strekning på 45 km. Gisundbrua fra 1972 (1147 m lang) mellom Finnsnes og Silsand forbinder Senja med fastlandet. Hurtigruten anløper Finnsnes, og stedet har også hurtigbåtforbindelse til blant annet Tromsø og Harstad.

Navnet

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn kjent i formen Finznes fra rundt 1400, norrønt antagelig i formen Finnisnes. Førsteleddet kan være fjordnavnet Finnir, et eldre navn på Finnfjorden, men det kan og være mannsnavnet Finn.

Kart

Finnsnes
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg