Varangeristiden

Artikkelstart

Varangeristiden var en istid for ca. 700–650 millioner år siden. Avleiringer av tillitt (morenekonglomerat), skifre og sandsteiner fra denne istiden er funnet i Norge, på Spitsbergen, Grønland og i Skottland. Varangeristiden var en av flere istider i perioden 960–615 millioner år siden.

Oppdagelse

I 1890 fant den norske geologen Hans Reusch noe han mente var en tillitt ved en lokalitet innerst i Varangerfjorden. Den lå på et tydelig skuret underlag (se bre-erosjon), og han tolket det som dannet under en istid langt tilbake i sen-prekambrium. Senere er det vist at man har to nivåer med tillitt i Nord-Norge og ett i Sør-Norge.

Reusch-tillitten er en viktig typelokalitet for det som senere ble kalt for Varangeristiden. I Sør-Norge finnes en tilsvarende bergart, moelvkonglomerat, i en serie av sandsteiner (se sparagmitt) og andre avleiringer fra samme tidsrom.

I den senere tid er det blitt reist tvil om typelokaliteten ved Varangerfjorden, idet man har foreslått at bergarten her kanskje heller er en blokkstrømavsetning (avsetning av slam og blokker som opprinnelig flommet utover og stripet opp underlaget).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg