Kvaløya
Kvaløya, øy i Tromsø kommune, vest for bysenteret.
Sandnessundbrua
Sandnessundbrua forbinder Kvaløya med Tromsøya.
Av /flickr.com.
Lisens: CC BY SA 2.0

Kvaløya er ei øy i Tromsø kommune, vest for bysenteret, 737 kvadratkilometer med 13 030 innbyggere (2018) inkludert den lille Håkøya som er forbundet med Kvaløya med ei kort bru.

Kvaløya er Norges femte største øy etter areal, den niende største medregnet øyene på Svalbard. Av Tromsø kommunes åtte tettsteder ligger tre på Kvaløya (folketall 2017): Kvaløysletta (8681), Ersfjordbotn (499) og Kjosen (382).

Natur

I nord, øst og sør er Kvaløyas kyst lite innskåret, men i vest og nord skjærer lange fjorder seg inn. Kaldfjorden fra nord og Ersfjorden fra vest deler Kvaløya nesten i tre. Øya er berglendt med stedvis spisse tinder med enkelte dype daler; høyest når fjellene i nordvest (Store Blåmann, 1044 meter over havet).

Kvaløya har flere områder for fjellklatring, også friklatring. Nordkvaløya-Rebbenesøya landskapsvernområde omfatter hele Nordkvaløya og nordvestlige del av Rebbenesøya med mellomliggende øyer.

Samferdsel

Kvaløysletta på Kvaløya har broforbindelse til Tromsøya (Sandnessundbrua) på fylkesvei 862 og videre til fastlandet (Tromsøbrua og Tromsøysundtunnelen) på riksvei 862/E8. Fra Kvaløysletta fører to fylkesveier til henholdsvis Brensholmen i sørvest (fylkesvei 862; fylkesvei 55 fører herfra videre til Sommarøy og Hillesøy), og til Futrikelv i nordøst hvorfra veien går videre til HansnesRingvassøya i nordøst via Kvalsundtunnelen (fylkesvei 863). Fra Larseng sørøst på Kvaløya fører Ryaforbindelsen i tunnel under Rystraumen sørover til Balsnes på fastlandet (fylkesvei 858).

Det er fergeforbindelse fra Belvika på østsiden av Kaldfjorden nordover til Vengsøya, Musvær, Risøya og Sandøya.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg