Kvaløya - Tromsø

Kvaløya, øy i Tromsø kommune, vest for bysenteret.
Sandnessundbrua forbinder Kvaløya med Tromsøya.
Av /flickr.com.
Lisens: CC BY SA 2.0

Kvaløya, øy i Tromsø kommune, vest for bysenteret, 737 km2 og med 13 030 innbyggere inkludert den lille Håkøya som er forbundet med Kvaløya med kort bru (2018). Kvaløya er Norges femte største øy etter areal, den niende største medregnet Svalbard-øyene. Av Tromsø kommunes åtte tettsteder ligger tre på Kvaløya (folketall 2017): Kvaløysletta (8681), Ersfjordbotn (499) og Kjosen (382).

I nord, øst og sør er Kvaløyas kyst lite innskåret, men i vest og nord skjærer lange fjorder seg inn. Kaldfjorden fra nord og Ersfjorden fra vest deler Kvaløya nesten i tre. Øya er berglendt med stedvis spisse tinder med enkelte dype daler, høyest når fjellene i nordvest (Store Blåmann, 1044 m o.h.). Kvaløya har flere områder for fjellklatring, også friklatring.

Kvaløysletta på Kvaløya har broforbindelse til Tromsøya (Sandnessundbrua) på Fv. 862 og videre til fastlandet på (Tromsøbrua og Tromsøysundtunnelen) på Rv. 862/E 8. Fra Kvaløysletta fører to fylkesveier til henholdsvis Brensholmen i sørvest (Fv. 862; Fv. 55 fører herfra videre til Sommarøy og Hillesøy), og til Futrikelv i nordøst hvorfra veien gå videre til HansnesRingvassøya i nordøst via Kvalsundtunnelen (Fv. 863). Fra Larseng sørøst på Kvaløya fører Ryaforbindelsen i tunnel under Rystraumen sørover til Balsnes på fastlandet (Fv. 858).

Det er fergeforbindelse fra Belvika på østsiden av Kaldfjorden nordover til Vengsøya, Musvær, Risøya og Sandøya.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg