Honningsvåg lufthavn, Valan, sivil, regional lufthavn, som inngår i det norske kortbanenettet. Lufthavnen ligger i Nordkapp kommuneMagerøya, Finnmark fylke, rundt 4,5 km nord for sentrum av Honningsvåg

Nordkapp som turistmål har trukket reisende til kommunen langt bakover i tid, og flytrafikken til Magerøya har derfor en lang historie. Det første sjøflyet landet i 1926, og allerede på 1930-tallet var en sjøflyrute til kommunen etablert. Widerøe opererte ruta på vegne av Det Norske Luftfartsselskap. Denne ble stoppet ved inngangen til andre verdenskrig, og når den ble gjenopptatt etter krigen var Honningsvåg ikke med i ruteplanen.

Sjøflyhavnen ble ødelagt under krigen, men kommunen vedtok i 1948 å bygge den opp igjen.

Stortinget vedtok i 1972 å bygge ut kortbanenettet i Finnmark, blant annet i Honningsvåg. Som følge av den utfordrende plasseringen, topografien og værforholdene gikk det lang tid før flyplassen var bygget, godkjent og åpnet. 30. juni 1977 ble allikevel den nye flyplassen åpnet, på Valan nord for Honningsvåg – i Skipsfjorden. Nordkapp kommune sto som eier av flyplassen. Den ble videre overtatt av staten i 1997, og drives idag av Avinor AS.

I mange år utgjorde flyplassen den viktigste transportåren inn til kommunen, men 15. juni 1999 åpnet veiforbindelsen med fastlandet - FATIMA-prosjektet. Dette medførte frafall av trafikk over flyplassen.

I oktober 2000 ble Honningsvåg lufthavn stengt for flyging med store fly av Luftfartsdirektoratet. Dette som følge av at sjøen vasket ut grunnen og førte til kortere rullebane. Det ble vurdert ulike løsninger. Full stenging av flyplassen, alternativt nedgradering og la flyselskapet Arctic Air kunne ta over trafikken med mindre fly, eller en oppbygging til full banelengde igjen. 

Resultatet ble at Widerøe etter rundt tre måneder fikk gjenoppta flyvningene, men med store begrensninger – og kun et utpekt antall piloter med spesiell lokalkunnskap fikk lov til å anløpe Honningsvåg.

En militær Twin Otter havarerte under innflyging 29. oktober 1990. Årsaken var kraftig vind og turbulens, som gjorde at pilotene mistet kontrollen over flyet. Det var 15 personer ombord i flyet. Tre av disse omkom, blant andre fartøysjefen.

  • Antall passasjerer (inkl. transitt) 2017: 25 385
  • ICAO: ENHV
  • IATA: HVG
  • Betjening: AFIS
  • Rullebane (TODA): 860/860 meter 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.