Humle
Humler er nyttige for bestøvning av kulturplanter, og er særlig viktig for rødkløver. Bildet viser en dronning av kløverhumle Bombus distinguendus på rødkløver, Rinnleiret i Nord-Trøndelag, juli 2013.
Av /Norsk institutt for naturforskning.
Lisens: CC BY SA 3.0
Metallbie
Metallbie, Ceratina cyanea
Av /Artsdatabanken, NINA .
Lisens: CC BY 3.0
Lyngfiltbie

Lyngfiltbie, Epeolus cruciger

Av /Artsdatabanken, NINA .
Lisens: CC BY 3.0
Honningbie
Honningbie, Apis mellifera
Av /Artsdatabanken, NINA .
Lisens: CC BY 3.0
Åkerhumle lander på rødkløver
Åkerhumle
.
Lisens: CC BY SA 4.0

Langtungebier er en familie av bier, som omfatter både sosiale, solitære og parasittiske bier. Familien inkluderer blant annet arten honningbie og de ulike humlene. Familien har, som navnet antyder, lange tunger i forhold til de fleste andre bier.

Faktaboks

Også kjent som
humler og bier
Beskrevet av
(Linnaeus, 1758)

Langtungebier er den mest tallrike biefamilien, med omkring 6000 arter globalt. I Norge er det registrert 69 arter fordelt på åtte slekter. Av disse er 17 arter regnet som truet eller nær truet på den nasjonale rødlista.

Langtungebier spiller viktige roller i jordbruket ved å produsere honning og pollinere blomsterplanter. Honningbien er den globalt viktigste pollinator av frukttrær, og honningbien og humlene er til sammen verdens viktigste pollinatorer av kultiverte planter. Honningbier og humler produseres kommersielt.

Beskrivelse

De ulike slektene av langtungebier har svært varierende utseende. Det eneste karaktertrekket felles for de fleste artene, og som skiller dem fra arter i andre biefamilier foruten buksamlerbiene, er en relativt lang tunge. Men også her er det store variasjoner: arter i gruppen Meliponini kan ha tunger på knapt to millimeter, mens en dronning av lushatthumle kan ha tunge på over 17 millimeter.

Lengden på biene varierer ytterligere. Størrelsesspekteret går fra to millimeter (arter i slekten metallbier) på den ene siden, til over 30 millimeter (arter i slekten Xylocopa, som ennå ikke er påvist i Norge) på den andre. Når det kommer til behåring, er noen langtungebier, slik som arter fra slektene vepsebier og metallbier, nesten hårløse. Andre, for eksempel de fleste humlene (slekten Bombus), samt arter fra slekten pelsbier (Anthophora), er nær dekket av tett pels. Også mønster- og fargemessig representer biene stor variasjon. Fra nesten ensfarget sort hos perlebien, til metallisk glans hos metallbier, ulike varianter av rødt, oransje, gult, gyllent, brunt og svart (humler, honningbien, sansebien og pelsbier), til avanserte, stikkveps-aktige mønstre i gult og svart hos filtbier og vepsebier.

Levevis

Familien langtungebier inkluderer tre biegrupper, nemlig sosiale, solitære og parasittiske bier. Lik andre bier går samtlige grupper gjennom fire stadier: egg, larve, puppe, og til slutt ferdig utviklet, bevinget bie. Leveviset under den bevingete fasen er svært forskjellig hos de tre gruppene.

Sosiale bier

De sosiale biene, honningbien og humlene, lever i avanserte og hierarkiske samfunn. På toppen av hierarkiet troner én, eggleggende dronning. Resten av samfunnet består nært utelukkende av dronningens døtre, arbeiderbiene. Arbeiderne utfører oppgaver som rengjøring, næringssøk og yngelpleie. Hos honningbier kan et samfunn bestå av flere tusen individer, og hos enkelte humler (som den mørke jordhumla) av flere hundre.

Det er imidlertid, utover antall bier, noen viktige forskjeller mellom humle- og honningbiesamfunn. Ett eksempel er antall hannbier i samfunnet. Mens det gjerne bor noen hundre hannbier (droner) i en honningbikube, forlater hannhumlene, som klekkes på sensommeren og høsten, bolet umiddelbart etter klekking – for aldri mer å returnere. En annen forskjell er samfunnenes varighet. Humlesamfunn er ettårige, og de fleste individene dør hver høst. Kun nye humledronninger overvintrer, i dvale under jorden. Neste vår starter dronningene opp nye samfunn. Honningbiesamfunn er derimot flerårige. Honningbier går ikke i dvale, men sitter tett sammen gjennom vinteren for å holde på varmen. På sommerhalvåret lager honningbier honning. Honning er oppsamlede blomsterressurser biene skal leve av gjennom de kalde og blomsterløse månedene inne i kuben.

Solitære bier

De solitære langtungebiene; sansebien, pelsbiene og metallbien, danner ikke samfunn. Biene lever, som navnet tilsier, ensomme liv. Hunnen, som kun er på vingene noen uker, lager reiret alene. I reiret legger hun eggene sine. En solitær bie legger sjelden mer enn 20 egg. Hunnbien samler inn pollen og nektar som larven skal leve av når egget klekker. De fleste solitære bier overvintrer i puppestadiet. Når den nye bien forlater reiret neste vår eller sommer, er moren for lengst død.

Kleptoparasitter

Globalt er 27 prosent av langtungebiene parasitter, hvilket er den største andelen parasitter for noen biefamilie. Parasittene bygger ikke egne reir, og samler heller ikke næring til avkommet sitt. Isteden spesialiserer de seg på ikke-parasittiske arter, og utnytter nevnte biers reir. Enten spiser parasitt-larvene den oppsamlede maten til vertbiens avkom (pollen og nektar), eller så spiser de avkommet. Vepsebiene (Nomada) utnytter stort sett reir til sandbiene (Andrena), og filtbiene utnytter silkebiene (Collettes). Også flere av humlene er parasitter, da på andre humlearter.

Næring

Familien langtungebier inkluderer både generalister og spesialister. Et eksempel på en generalist er honningbien, Apis mellifera, som besøker en rekke ulike blomster fra flere forskjellige familier. Et eksempel på en spesialist er lushatthumlen, Bombus consobrinus, som er spesialist på tyrihjelm, Aconitum septentrionale.

Utbredelse

Familien langtungebier, med sine nær 6000 arter, har en verdensomspennende utbredelse. De flyr på alle kontinenter utenom Antarktis. I Norge finnes langtungebiene i hele landet. I nord er familien representert ved hardføre humlearter som lapphumle, berghumle, tundrahumle, fjellhumle og alpehumle.

Systematikk

Familien langtungebier deles inn i fem underfamilier, hvorav tre er representert i Norge:

  • Xylocopinae, med slekten metallbier. Arten metallbie er utbredt i Norge, spesielt på Østlandet, og vanlig i mange ulike naturtyper. Herunder hører også Xylocopa, slekten som på engelsk kalles «carpenter bees».

  • Nomadinae, med de parasittiske slektene filtbier, vepsebier og perlebier.

  • Apinae, med blant annet slektene humler (Bombus) og honningbier (Apis). På verdensbasis hører flere, viktige biegrupper til Apinae. Eksempler er gruppene Meliponini og Euglossini. Meliponini, broddløse bier, er hovedsakelig tilknyttet tropene, og arter fra flere slekter produserer honning. Euglossini, orkidébier, en gruppe der hannbiene samler luktstoffer fra ulike orkideer i spesielle beholdere på bakbeina.

I Norge er det registrert 69 arter langtungebier, fordelt på åtte slekter. Slektene er:

  • Honningbier
  • Humler
  • Sansebier
  • Pelsbier
  • Metallbier
  • Vepsebier
  • Filtbier
  • Perlebier

Humlene utgjør 35 av artene.

Evolusjon

Lushatthumle
Lushatthumlen har lengst tunge blant langtungebiene.
Lushatthumle
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Fossile funn av langtungebier går lenger tilbake enn for noen annen biefamilie. De eldste fossilene er estimert til å stamme fra slutten av den geologiske perioden kritt, og er av medlem fra gruppen Meliponini. Forskning på fossiler og fylogeni indikerer at familien langtungebier sannsynligvis oppstod for mellom 95 og 115 millioner år siden. Langtungebiene ble da splittet fra familien buksamlerbier.

Rolle i jordbruk

Anvendelse av langtungebier har hovedsakelig to formål i jordbruket: produsere honning og pollinere blomsterplanter.

Når det kommer til å produsere honning, er honningbier, slekten Apis, blitt røktet av mennesket i flere tusen år. I Europa er den europeiske honningbien, Apis mellifera, den dominerende arten. Også gruppen Meliponini burde nevnes. Flere Meliponini-slekter produserer honning og anvendes for birøkt. Birøkt av Meliponini-bier har blant annet vært viktig i Maya-kulturen i Mexico.

Honningbien er den globalt viktigste pollinator av frukttrær, og honningbien og humlene er til sammen verdens viktigste pollinatorer av kultiverte planter. Humler med lengre tunge, slik som åkerhumle, kløverhumle, slåttehumle og hagehumle, er viktige for pollinering av dype blomster, deriblant rødkløver. Rødkløver er en verdifull fôrplante.

Både honningbier og humler produseres kommersielt. Hos humlene er det den mørke jordhumla, Bombus terrestris, som dominerer markedet, både i Norge og internasjonalt. Den mørke jordhumla har relativt kort tunge, og er særlig viktig for pollinering av tomater i drivhus.

Status

Jordhumle
.

Totalt 17 av de 69 langtungebiene påvist i Norge, regnes som truet eller nær truet på den nasjonale rødlista. I tillegg anses tre arter som regionalt utdødd, alle i slekten vepsebier.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

langtungebier
Apidae
Artsdatabanken-ID
119685

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg