langtungebier

Humler er nyttige for bestøvning av kulturplanter, og er særlig viktig for rødkløver. Bildet viser en dronning av kløverhumle Bombus distinguendus på rødkløver, Rinnleiret i Nord-Trøndelag, juli 2013.
Av /Norsk institutt for naturforskning.
Lisens: CC BY SA 3.0
Metallbie, Ceratina cyanea
Av /Artsdatabanken, NINA .
Lisens: CC BY 3.0

Lyngfiltbie, Epeolus cruciger

Av /Artsdatabanken, NINA .
Lisens: CC BY 3.0
Honningbie, Apis mellifera
Av /Artsdatabanken, NINA .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Langtungebier er en familie av insekter i overfamilien bier. Familien omfatter både humler og bier. Mange av artene er viktige for bestøvning av blomster. Det er den største familien av bier med omtrent 6000 arter registrert i verden. Langtungebier og buksamlerbier er de eneste biefamiliene der artene har lange tunger.

Faktaboks

Også kjent som
Apidae, humler og bier

Familien deles inn i tre underfamilier:

  • Xylocopinae, med slekten metallbier. Arten metallbie er utbredt i Norge, spesielt på Østlandet og er vanlig i mange ulike naturtyper.
  • Nomadinae, med slektene filtbier, vepsebier og perlebier. De fleste artene i disse slektene lever som parasitter på andre bier.
  • Apinae, med blant annet slektene humler (Bombus) og honningbier (Apis). Humler er sosiale insekter som lever i små samfunn der kun dronningen overlever vinteren. Humlene er tallrike på den nordlige halvkule, mens de i sør er sjeldne og knyttet til høyfjellsområder. Honningbier er kjent for sine flerårige, store samfunn der både arbeidere og dronninger overlever ugunstige perioder på lagret honning.

I Norge er det registrert 68 arter av langtungebier, hvor humlene utgjør 35 av artene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg