Troms (klima)

Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Bardufoss i Troms.
.
Lisens: fri
Månedsnormaler for nedbør og temperatur for målestasjonen Tromsø i Troms.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Klimaet i Troms preges av den kompliserte topografien med stor forskjell mellom kyststrøk og indre strøk.

Vind

Om sommeren blåser bakkevinden oftest fra nord–nordøst ved kysten, i fjorder og dalfører blåser den inn mot de varmere indre strøk. Om vinteren blåser det ofte kald utfallsvind, ved kysten er retningen oftest fra sørøst–sørvest. Kuling og storm er ikke så hyppig som på utsatte kyststrekninger i Nordland og Finnmark .

temperatur

Kaldeste måned er februar med middeltemperatur i ytre strøk ca. –2 °C, i indre dalstrøk fra –6 til –9 °C. De laveste minimumstemperaturer som er målt, er fra –10 til –15 °C ved kysten og fra –30 til –40 °C i dalstrøkene. Middeltemperaturen for juli er 11–12 °C ved kysten og ca. 14 °C i indre dalstrøk. Når det i midnattssoltiden strømmer inn varm luft fra sørøst, kan det bli opptil ca. 28 °C ved kysten og over 30 °C i indre strøk.

Nedbør

Nedbøren varierer sterkt innen fylket. Årsnedbøren ligger omkring 750 mm over ytre kyststrøk, 1000–1500 mm i en maksimalsone langs kystfjellene. Over skjermede dalstrøk faller det bare 300–600 mm. Nær kysten kan det enkelte år komme svære snømengder i forbindelse med ustabil havluft fra nordvest. Ytre strøk har en del sommertåke, for øvrig forekommer tåke sjelden i lavere strøk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg