Sandstein, sedimentær bergart som hovedsakelig består av sandkorn sementert sammen av et mineralsk bindemiddel. Fargen varierer, vanligst er grått, brunt og rødt. De vanligste sandsteinene består vesentlig av kvarts, med utfelt kvarts, kalk, leire eller jernforbindelser som bindemiddel.

Sandsteiner hvor hulrommene mellom kornene ikke er helt fylt av mineralavsetninger, har en viss porøsitet og kan inneholde vann eller petroleum. Derfor kan sandsteinene være viktige reservoarbergarter.

Typer, forekomst

Sandsteiner som inneholder mye feltspat og har leire som bindemiddel, kalles gråvakke. Sandstein med mye feltspat, dårlig rundede korn og uten veldefinert grunnmasse kalles arkoser. Sparagmitt er en eldre skandinavisk betegnelse på arkoser og gråvakker. Omdannede (metamorfe) sandsteiner kalles kvartsitter.

I Norge har man sandsteinsforekomster bl.a. i Trysil (trysilsandstein), Finnmark og Oppland/Hedmarksområdet («sparagmitt»), på Ringerike (ringerikssandstein), i ytre Sogn og Fjordane/Sør-Trøndelag (fra devon) og fra Oslofeltet (f.eks. brumundsandstein).

Anvendelse

Sandstein brukes til bygningsstein, som heller og som slipestein.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.