polarfront

Polarfront. Polarfronten skjematisk fremstilt.

Polarfronten av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Polarfront, grense (front) som skiller mellom kalde luftmasser fra høye breddegrader, oftest polartraktene, og varm luft av subtropisk opprinnelse. Vanligvis er den mellom 40° og 70° nordlig og sørlig breddegrad

Faktaboks

Uttale
polˈarfront

Den danner gjerne en østgående, bølgende grenseflate rundt begge polkalottene, med varmfronter i bølgenes forkant og kaldfronter i bølgenes bakkant. Langs polarfronten finnes de vandrende lavtrykk, som gir mye av nedbøren i den tempererte sone.

Polarfronten er ikke noen skarp grenseflate, men en tilnærmet permanent og sammenhengende sone av en viss bredde der det finner sted en mer eller mindre rask overgang fra den ene luftmassen til den andre. I forbindelse med analyse av værkart er det likevel praktisk å tenke seg en frontflate der skjæringslinjen med havflaten eller et annet definert nivå kalles fronten. Frontflaten skråner ca. 1/100 med den kalde luften som en kile under den varme. De store temperaturmotsetningene resulterer i et konsentrert og sterkt, oftest vestlig vindfelt i høyere luftlag, polarfrontjetstrømmen.

Lavtrykk

Polarfrontens lavtrykk, polarfrontsykloner, forflytter seg langs fronten i omtrent samme retning som høydevinden, det vil oftest si mot øst. Den virker som en slags bølgebevegelse med horisontale utslag og bølgetopper som «bryter», slik at grensen mellom luftmassene delvis viskes ut. Lavtrykkenes energi er nær knyttet til omlagring av luftmassene, idet den varme, og derfor lettere, luften presses opp i høyden, mens den kalde inntar dens plass nær bakken. I de oppgående luftstrømmer dannes det skyer som kan gi nedbør over store områder.

Den urolige værtypen vi finner i Jordens tempererte sone, med sterkt skiftende temperatur- og nedbørforhold, er nært knyttet til aktiviteten på polarfronten.

Historikk

Forestillingen om fronter og deres forbindelse med lavtrykksdannelsen dukket opp ganske tidlig i meteorologiens historie. Omkring 1860 la Robert Fitzroy, sjefen for det britiske meteorologiske institutt, frem en syklonmodell som var påfallende lik den vi kjenner nå.

Det var Bergensskolen under ledelse av Vilhelm Bjerknes som introduserte polarfronten som begrep i meteorologien i årene fra 1918 og utover, på grunnlag av systematiske værkartanalyser kombinert med teoretiske arbeider.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg