Bardufoss lufthavn, Bardufoss, kombinert militær flystasjon og sivil stamrutelufthavn i Målselv kommune, Troms. Lufthavnen ligger nært Bardufoss sentrum. Den sivile delen eies og driftes av Avinor AS.

I 1914 krysset Tryggve Gran Nordsjøen med fly, og dette vågestykket ble lagt merke til også i Troms. Befal ved Setermoen tok initiativet til å få fraktet Gran og hans fly nordover, for å teste om det kunne brukes i militære formål. Den første flyvningen i Troms ble således gjennomført allerede 8. september 1915, da Tryggve Gran tok av fra et jorde på Elvenes ved Salangen. Etter denne turen valgte man i bygge flyplass på Elvenes.

Forsvaret, ved Nord-Norges Flyveavdeling, fikk i 1919 tildelt et fly, og dette ble stasjonert på Elvenes.

I 1935 ønsket Hærens Flyvåpen å finne en lokasjon for sin hovedbase i Nordnorge. Etter å ha vurdert ulike steder, så som Setermoen, Gullhav og Elvenes, falt valget ned på Bardufoss. Dette blant annet på bakgrunn av at området lå så langt fra kysten, at flystasjonen ikke kunne beskytes fra sjøen.

Den første landingen på Bardufoss ble gjennomført den 26.mars 1938, av en Tiger Moth. Totalt ble fem sånne fly stasjonert ved flystasjonen. Fra første stund hadde flystasjonen en viktig rolle, ved å overvåke vinterkrigen mellom Finland og Russland.

Under andre verdenskrig overtok den tyske okkupasjonsmakten flyplassen. De utvidet rullebanen og la fast dekke. For tyskerne var flyplassen en viktig støttespiller i forhold til operasjon mot konvoiene mellom Storbritannia og Murmansk.

17. mai 1945 ankom Oberst Ole Reistad til Bardufoss, og sørget da for at Bardufoss ble hovedflystasjon for Nord-Norge. Samtidig ble Luftkommando Nord-Norge opprettet.

I 1953 utvides rullebanen, og får da NATO-standard. I samme periode kom planene om sivil drift ved flyplassen.

Fra 1969 har britiske styrker benyttet flyplassen i sin trening, og kaller flyplassen «The British base in the Arctic».

SAS startet i 1956 rutedrift også til Bardufoss. De opererer nå en flåte av DC-4, som benyttes stort sett over hele landet. Flyplassen på Bardufoss dekker på dette tidspunktet et stort omland av reisende, i hele Troms.

I 1993 ble Norwegian Aviation College etablert på Bardufoss, og med det en utdanningsinstitusjon for piloter til sivil flytrafikk.

I 1999 startet Braathens SAFE flyvninger til Bardufoss, i samarbeid med Forsvaret.

For å markedsføre lufthavnen utenlands, fikk den i 2011 navnet «Snowman International Airport». Dette er i ettertid tonet noe ned.

Det er hovedsakelig Norwegian som idag utfører ruteflyvninger til Bardufoss. Widerøe benyttet flyplassen i perioden 2017 – 2018, men la ned rutetrafikken som følge av lave trafikktall. Det opereres i tillegg en del charterflyvninger fra flyplassen.

År Antall reisende (inkl. transitt)
2016 242 716
2017 243 104
2018 241 664
  • ICAO: ENDU
  • IATA: BDU
  • Betjening: ATC
  • Rullebane (TODA): 2568 / 2568 meter

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.