Den kaledonske orogenese er en geologisk prosess som pågikk fra kambrium til silurtiden i Nordvest-Europa. Orogenesen førte til at Kaledonske fjellkjede ble dannet.

Faktaboks

Også kjent som

kaledonske fjellkjedefolding

Konvergerende platebevegelser mellom den nordamerikanske platen (Laurentia) og det baltiske skjold (afrikanskeuropeiske) i slutten av kambriumtiden medførte lukking av Iapetushavet. I ordovicium- og silurtiden ble proterozoiske og undre proterozoiske bergarter skjøvet over det baltiske skjold langs et underlag bestående av fyllitter og andre metasedimentære bergarter.

Platekollisjonen foregikk i fire faser:

  1. Riftdannelse
  2. Havbunnsspredning
  3. Foldning
  4. Overskyvning
  5. Erosjon av fjellkjeden

Den senkaledonske (skandiske) fasen (425 millioner år siden) fikk størst betydning i Skandinavia. Kaledonidene strekker seg nordover vestlandskysten, videre gjennom Trøndelag og helt til Finnmark. Typisk kaledonske bergarter i Norge er fyllitt, glimmerskifer og grønnskifer.

Kommentarer (2)

skrev Anne Sofie Hovden

Hei! Linken til det baltiske skjold er feil, det er ikke snl.no/det_baltiske_skjold, men snl.no/Baltiske_skjold. Takk for god artikkel!

skrev Svein Askheim

Takk for tipset og komplimentet.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg