tidssoner

Tidssoner

Tidssoner av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Tidssoner, område på Jorden med samme normaltid, sonetid.

Lokal middelsoltid (se soltid) kom i alminnelig bruk i begynnelsen av 1800-tallet. Men lokaltiden er bare felles for de steder som ligger på samme meridian. Steder øst og vest for denne har lokaltid som ligger henholdsvis foran og etter. Frem til 1850 medførte dette ingen større ulemper, men etter som kommunikasjonene ble bedre, skapte lokaltiden mange vanskeligheter, spesielt i de land som har stor utstrekning i øst–vest-retningen. Man begynte da å innføre normaltid eller jernbanetid, som var felles for et land eller landområde. Disse normaltider var ofte vilkårlig bestemt. Fra 1869 og fremover ble det holdt flere konferanser for å få i stand et enklere system, og i 1879 ble det foreslått at Jorden skulle stykkes opp i meridiansoner à 1 time = 15° bredde, dvs. i 24 tidssoner. Lokaltiden for sentralmeridianen skulle være felles for hele sonen. En bestemt meridian skulle være nullmeridian, og tiden skulle skifte med en hel time ved overgangen fra en sone til neste, og øke mot øst. Som utgangsmeridian ble foreslått Greenwich-meridianen. Dette forslag fikk senere alminnelig tilslutning. Japan var det første land (1888) som innførte sonetid (tidssone = 9 timer øst for Greenwich). I Norge ble sonetid innført i 1895. Det vestligste punkt i Norge har en lokaltid som ligger 42 minutter tilbake for fellestiden, det østligste 65 minutter foran. For at hele landet skal ha samme tid, avvek man fra de opprinnelige bestemmelsene om at sonetiden ikke skulle skille mer enn høyst 30 minutter fra lokaltiden.

I vår tid følger sonegrensene mer praktiske linjer som landegrenser, kyster og elver i nærheten av de aktuelle meridianene. Jfr. datogrense.

Tidssonene i europa og nord-amerika

Forkortelse Forskjell fra UTC (timer)
Vesteuropeisk tid (Universaltid, Greenwich middeltid) UTC (GMT) 0
Mellomeuropeisk tid MET +1
Østeuropeisk tid EET +2
Pacific Standard Time PST –8
Mountain Standard Time MST –7
Central Standard Time CST –6
Eastern Standard Time EST –5
Atlantic Standard Time AST –4

Kommentarer (2)

skrev Erik Bjønness

Det er feil på kartet i Brasil. Østlige deler av Brasil har -2 og ikke -3. Kartet må nok tegnes om i hele Sør-Amerika.

skrev Kaare Aksnes

Den aller østligste delen avBrasil er på kartet tegenet inn med –2 som tidssone. Kartet har så grove detaljer at jeg tror ikke det er nødvendig å lage et nytt kart. Mvh Kaare Aksnes

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg