En tidssone er et område på Jorden med samme offisielle tid (normaltid), det vil si at klokkeslettet er det samme i hele området. Jorden er delt inn i 24 tidssoner som er definert ut i fra posisjonen til Greenwich-observatoriet i Storbritannia.

I vår tid følger sonegrensene praktiske linjer som landegrenser, kyster og elver. I Norge benytter vi en normaltid som ligger én time foran Greenwich middeltid.

Tidssoner

Tidssoner

CIA, World Factbook 2021/Store norske leksikon.

Historikk

Lokal middelsoltid ble vanlig å bruke fra begynnelsen av 1800-tallet. Lokaltiden er den samme for to steder som ligger på samme lengdegrad, og dermed også på samme meridian. Steder lenger øst eller vest har lokaltid som ligger henholdsvis foran og etter. Frem til 1850 fungerte dette godt, men etter hvert som kommunikasjonene ble bedre, skapte lokaltiden mange vanskeligheter. Dette var spesielt et problem i de landene som har stor utstrekning i øst–vest-retningen. Man begynte da å innføre normaltid eller jernbanetid, som var felles for et land eller landområde. Normaltiden var ofte vilkårlig bestemt.

Fra 1869 og fremover ble det holdt flere konferanser for å få i stand et enklere system, og i 1879 ble det foreslått at Jorden skulle deles opp i 24 meridiansoner med en tidsforskjell på én time mellom hver sone. Sonene fikk da en bredde på 15 grader. Lokaltiden for meridianen midt i sonen skulle være felles for hele sonen. En bestemt meridian skulle være nullmeridian. Tiden skulle skifte med en hel time ved overgangen fra én sone til neste, og øke mot øst. Meridianen som går gjennom Greenwich-observatoriet ble foreslått som nullmeridian. Dette forslaget fikk senere alminnelig tilslutning. Japan var det første landet (1888) som innførte sonetid (tidssone = ni timer øst for Greenwich). I Norge ble sonetid innført i 1895. Det vestligste punktet i Norge har en lokaltid som ligger 42 minutter bak den offisielle tiden i Norge, det østligste 65 minutter foran. For at hele landet skal ha samme tid, avvek man fra de opprinnelige bestemmelsene om at sonetiden ikke skulle skille mer enn høyst 30 minutter fra lokaltiden.

I vår tid er det vanlig at sonegrensene følger praktiske linjer som landegrenser, kyster og elver i nærheten av de aktuelle meridianene.

Datogrense

Ved en reise østover fra Greenwich vil en krysse den såkalte datogrensen ved 180 graders lengde etter å ha passert tolv tidssoner og vunnet tolv timer. Skjer reisen vestover fra Greenwich vil en ha tapt tolv timer ved kryssing av datogrensen. For at datoene skal bli entydige må en derfor trekke fra en dag ved kryssing av datogrensen østover og legge til en dag ved kryssing vestover. Av praktiske grunner avviker datogrensen litt fra 180 graders lengde noen steder.

Tidssonene i Europa og Nord-Amerika

Forkortelse Forskjell fra UTC (timer)
Vesteuropeisk tid (Universaltid, Greenwich middeltid) UTC (GMT) 0
Mellomeuropeisk tid MET +1
Østeuropeisk tid EET +2
Pacific Standard Time PST –8
Mountain Standard Time MST –7
Central Standard Time CST –6
Eastern Standard Time EST –5
Atlantic Standard Time AST –4

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (6)

skrev Erik Bjønness

Det er feil på kartet i Brasil. Østlige deler av Brasil har -2 og ikke -3. Kartet må nok tegnes om i hele Sør-Amerika.

skrev Kaare Aksnes

Den aller østligste delen avBrasil er på kartet tegenet inn med –2 som tidssone. Kartet har så grove detaljer at jeg tror ikke det er nødvendig å lage et nytt kart. Mvh Kaare Aksnes

skrev Kristin Seter

Kunne det ha stått noe om zulu-tid her, under historikk? Jeg har en artikkel som omhandler dette under mitt fagfelt "flymeteorologi og flyvær". På grunn av at vi bruker bokstaven Z for å angi at det er UTC-tid som benyttes, han noen sett det som nødvendig å lage en egen artikkel om dette til vårt gamle leksikon metlex. Nå som metlex har blitt en del av snl, mener jeg at denne informasjonen passer bedre inn andre steder i leksikonet, for eksempel her.

Her er lenken til artikkelen vår, det er bare å forsyne seg:
https://snl.no/Z-tid

Mvh Kristin SEter

svarte Jostein Riiser Kristiansen

Hei, og takk for godt innspill. Du har nok rett i at informasjon om Z-tid kan passe et annet sted. Vi må vurdere litt hvordan den best kan innpasses. Det er notert. Hilsen Jostein i redaksjonen.

skrev Tom Eilertsen

Ser at det er mange forskjeller på snl.no sitt kart og wikipedia.no sitt. Hvilket er riktig?

svarte Kaare Aksnes

Verdenskartet for tidssoner er i så liten målestokk at det kun bør oppfattes som veiledende og ikke brukt for å finne eksakt sonetid for forskjellige land. Jeg har sammenlignet wikipedia og snl sine kart og det er ikke store forskjeller. Wikipedia sitt kart kan forvirre fordi fortegnet mangler på de negative tallene. Jeg skal føye til under snl sitt kart at det kun er ment som veiledende.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg