Faktaboks

Uttale
guijˈan frãsˈɛz
Også kjent som
Guyane Française

Guyane Française

Av /Store norske leksikon ※.

Guyane Française

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Fransk Guyana er et fransk oversjøisk territorium nordøst i Sør-Amerika. Det er definert som en del av Frankrike, og er dermed også en del av EU.

Fransk Guyana grenser til Surinam i vest, Brasil i sør og øst, og til Atlanterhavet i nord, og omfatter også øygruppen Îles du Salut, og er det eneste territorium i Sør-Amerika som styres av en utenlandsk regjering. Den kulturelle, økonomiske og politiske tilknytning til Frankrike er solid forankret. Administrasjonssenter og største by er Cayenne.

Guyana er et ord fra språket til områdets opprinnelige befolkning, og betyr 'vannets land'.

Geografi og miljø

Omkring ti prosent av arealet består av et kystområde i nord og de indre områdene, Inini, av en tett og vanskelig gjennomtrengelig tropisk regnskog som stiger gradvis opp til Tumuc-Humac-fjellene (Sierra Tunucumaque) 500–800 meter over havet. Høyeste topp er Bellevue de l’Inini, 851 meter over havet. Utenfor kysten utgjør Îles du Salut tre små øyer, hvorav den ene er Djevleøya (Île du Diable).

En rekke elver, til dels med stryk, gjennomskjærer regnskogen og munner ut i Atlanterhavet. Den hydroelektriske dammen Petit-Saut i nord er en kunstig innsjø. Nasjonalparken Parc Amazonien de Guyane har et areal på 3,4 millioner hektar tropisk regnskog. Årlig avskoging er meget liten.

Klimaet er tropisk. Desember–juli er regntid og august–november tørketid. Årlig middeltemperatur er cirka 27 °C. Luftfuktigheten er høy. Gjennomsnittlig nedbørsmengde er omkring 3000 millimeter i året.

Flora og fauna har høy biodiversitet. Tropisk regnskog dominerer. Omkring 5500 plantearter er registrert, hvorav mer enn 1000 arter av trær. Langs kysten finnes mangroveskog.

Det rike dyrelivet preges av omkring 190 arter av pattedyr, blant annet tapir, spydhjorter, jaguar, ozelot, maurslukere, dovendyr, beltedyr, nesebjørn og flere arter av kloaper, mårdyr og et stort antall arter av gnagere og flaggermus.

Det er registrert mer enn 700 fuglearter, blant annet tukaner, kolibrier, papegøyer, trogoner og tyranner. Det er omkring 160 krypdyrarter og 110 amfibiearter. Basse-Mana ved kysten i nordvest er en viktig yngleplass for havlærskilpadde; her finnes også amerikamanat og mange våtmarks- og sjøfugler. Det er minst 500 fiskearter hvorav 45 prosent er endemiske (stedegne).

Folk og samfunn

Befolkningen i 2013 var estimert til 250 109 personer (INSEE). Omkring 90 prosent av befolkningen bor ved kysten; innlandet har liten og svært spredt bosetning. Eneste store by er hovedstaden Cayenne.

Befolkningen er blandet; om lag 65 prosent er av delvis afrikansk opprinnelse, 14 prosent er av europeisk (hovedsakelig fransk) avstamning. Andre grupper er maroner (etterkommere av rømte afrikanske slaver), østasiater og amerindianere. Estimater av den etniske sammensetningen varierer blant annet på grunn av høy innvandring.

Befolkningen er meget ung; 44 prosent er under 20 år. Forventet levealder ved fødsel er 82,8 år for kvinner og 76,2 år for menn (2011, INSEE).

Fransk er offisielt språk; de fleste har kreolsk som hovedspråk. Blant andre språkgrupper finnes seks amerindianske språk.

Kristne utgjør 84,1 prosent av befolkningen; de fleste er romersk-katolske. Kinesere, andre østasiater og urfolk har egne religioner (ARDA).

Politisk system

Fransk Guyana er et fransk oversjøisk departement som er inndelt i to arrondissementer, Cayenne og Saint-Laurent-du-Maroni, og 22 kommuner. Frankrikes president er statsoverhode og utnevner en prefekt til å lede lokalstyret i Fransk Guyana. Prefekt siden november 2020 er Thierry Quefflec. Frankrikes statsminister er regjeringssjef.

Det er to utøvende organer, det generelle råd med 19 medlemmer og det regionale råd med 34 medlemmer; samtlige er valgt for seks år ved direkte valg. Fra 2015 har Fransk Guyana skiftet status fra departement og region til «én enkel territoriell enhet» (fransk: collectivité territoriale unique) med ett regionalt parlament. Denne statusen gir samme rettigheter som både fransk departement og region, og deles med Mayotte i Det indiske hav, Martinique i Karibia og Korsika i Middelhavet.

Fransk Guyana sender to senatorer til det franske senat og to delegerte til den franske nasjonalforsamling.

De franske væpnede styrker i Fransk Guyana består av et infanteriregiment og et sjøforsvarsregiment. En fransk luftforsvarstropp, sjøforsvarstropp og en brannbrigade beskytter Gaia romobservatorium i Kourou.

Fransk Guyana er medlem av EU og Eurosonen.

Historie

Fransk Guyana var opprinnelig befolket av amerindianere. Kristoffer Columbus så kysten på sin tredje reise i 1498, men spanjoler gikk første gang i land i 1500. Et forsøk på å opprette en toskansk handelskoloni i 1608 mislyktes. På 1600-tallet var området under fransk, nederlandsk og britisk herredømme til britene trakk seg ut i 1667, året Cayenne ble grunnlagt, og nederlenderne i 1676.

Britiske og portugisiske tropper okkuperte området i 1809; det ble gitt tilbake til Frankrike i 1817. Innbyggerne fikk fransk borgerskap og representasjon i det franske parlamentet fra og med 1877.

Koloniens utvikling ble hemmet av at mer enn 70 000 franske straffanger ble deportert dit mellom 1852 og 1937. Spesielt beryktet var straffeanstalten på Île du Diable (Djevleøya) med enkelte berømte fanger som Alfred Dreyfus og Henri Charrière.

I 1946 ble kolonien et fransk oversjøisk departement. I 1968 ble det bygd en ny by og en rakettutskytningsbase, Guyanas romfartssenter, for ESA (European Space Agency) i Kourou, noe som har bidratt sterkt til økonomisk vekst. Enkelte grupper ville ha uavhengighet på 1960- og 1970-tallet. Mot slutten av 1970-årene økte Plan Vert (Grønn plan) produksjonen i jordbruk og skogbruk. Et forslag om delvis selvstyre ble avvist ved en folkeavstemning i 2010. I 2011 ble det oppdaget oljeforekomster om lag 165 kilometer utenfor kysten.

Økonomi og næringsliv

Jordbruk og skogbruk står for omkring 18 prosent av sysselsettingen. Et av de viktige jordbruksproduktene er ananas.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Jordbruk og skogbruk står for omkring 18 prosent av sysselsettingen; skogbruket er viktigst. Viktige jordbruksprodukter er søtpotet, maniok, banan, ananas, sitrusfrukter, sukkerrør og grønnsaker. Det er en del fiske, men rekefisket er gått tilbake.

Industri og mineralutvinning sysselsetter cirka 20 prosent. Viktige mineraler er gull, bauxitt og kaolin. Industrien er beskjeden; den består mest av fiskeprodukter og fremstilling av rom.

Romfartssenteret i Kourou sysselsetter cirka 15 prosent; aktiviteten er økende.

Mange er sysselsatt i tjenesteytende næringer og det er noe turisme, som er et satsingsområde. Viktigste handelspartner er Frankrike.

Kunnskap og kultur

Skolegang er gratis og obligatorisk for barn i alderen 6–16 år. Det er to private høyskoler og to lærerskoler. Universitetsutdannelse gis i fransk Vestindia eller Frankrike. Institut Pasteur er et forskningsinstitutt i Cayenne.

Det er tre dagsaviser, flere uke- og månedsaviser, tre radiostasjoner og tre fjernsynsstasjoner.

De mest kjente forfatterne er romanforfatteren René Jadford (1899–1947) og poeten Léon-Gontran Damas (1912–1978) som ledet den karibiske litterære bevegelsen modernismo i 1920-årene, samt den franske forfatteren Henri Charrière (1906–1973) som skrev om flukten fra Djevleøya, der han var fange fra 1933 til 1945, i boken «Papillon».

Henri Salvador (1917–2008) var sanger, gitarist og komponist.

Kulturlivet reflekterer de ulike bakgrunnene til de mange etniske samfunnene. I byene dominerer en blandet kreolsk kultur med karneval før fastetid som et årlig høydepunkt. Dette har innslag som kostymedesign, komposisjon av musikk og dansekonkurranser. Musikk og dans akkompagneres av en tromme. Franske ballader, pop og rock preger moderne musikk.

Innen kunst dominerer håndverk av tekstiler og keramikk samt treskjærerarbeider.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg