Sakhalin - øy

Sakhalin er en øy i Russland, mellom Okhotskhavet og Japanhavet, skilt fra fastlandet ved Tatarstredet, fra Hokkaido ved La Pérouse/Soyastredet; 76 400 km2.

Faktaboks

uttale:
sakhalˈin.
etymologi:

Øya har fått navn etter Amurelva, som på mandsju heter sahaliyan ula 'svart elv'.

også kjent som:

Karafuto (japansk)

Natur

Størstedelen av øya er fjellendt; to fjellkjeder gjennomskjærer den 948 km lange øya i lengderetningen, kun skilt ved en dal. I øst når Gora Lopatina opp i 1609 moh. Klimaet er hardt, særlig i nord. Vegetasjonen varierer fra skog og tundra i nord til skog med løvtrær i sør. Totalt er ca. 2/3 av arealet skogkledd.

Næringsliv

Jordbruket er svakt utviklet, men det dyrkes noe korn, poteter og grønnsaker. Fiske og skogbruk er langt viktigere, og det finnes flere treforedlings- og hermetikkfabrikker. Sakhalin har rike kulleier og det utvinnes petroleum. Flere olje- og gassfelt på kontinentalsokkelen i Okhotskhavet er bygget ut av konsortier med utenlandske selskaper i ledende roller (Sakhalin I (Exxon Mobil), Sakhalin II (Shell).

Historikk

Fra slutten av 1700-tallet ble Sakhalin kolonisert av japanere og russere. Hele øya tilhørte Russland fra 1875 – da japanerne oppnådde Kurilene i bytte – til 1905. I 1905–1945 hadde Japan Sakhalin sør for 50°. I 1869 ble Sakhalin russisk forvisningssted, og i 1926–1939 ble folketallet i Nord-Sakhalin mangedoblet ved tvangsflytting. Store deler av befolkningen er ikke permanent bosatt. Redusert innflytting og økt utflytting har redusert folketallet de senere år.

Et jordskjelv i 1995 drepte 2000 mennesker.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg