Novosibirsk (by)

Jernbanestasjonen i Novosibirsk er fra 1893.

Artikkelstart

Novosibirsk er en by i Russland, administrasjonssenter i Novosibirsk fylke, på begge sider av elven Ob. Byen har 1 612 833 innbyggere (2018). Novosibirsk er største by i Sibir og Russlands tredje største by.

Faktaboks

Uttale
novosibˈirsk
Etymologi
russisk «ny Sibir»
Også kjent som

til 1925 Novonikolajevsk

Industri og samferdsel

Novosibirsk er knutepunkt for Transsibir-, Kuzbass- og Turksibbanene. Byen har elvehavn, to flyplasser, store maskinfabrikker, valseverk, kjemisk industri, bomullsindustri, sagbruk, skipsverft, verksteder og oljeraffineri. Det er også flyfabrikk og mye annen militært relatert industri.

En kunstig innsjø på 1000 kvadratkilometer ble ferdig i 1957 og danner reservoar for en kraftstasjon på 400 megawatt (MW).

Kultur og utdanning

Novosibirsk er et kultur- og utdanningssenter med opera, balletteater, botanisk hage, kunstgalleri, museer, symfoniorkester og en rekke utdanningsinstitusjoner. Universitetet er fra 1959, og byen har også en rekke tekniske institutter og høyskoler, og en avdeling av vitenskapsakademiet med beliggenhet i forstaden Akademgorodok, «akademikerbyen».

Historie

Novosibirsk ble grunnlagt da jernbanen kom hit i 1893, og hadde i 1897 8 400 innbyggere, i 1926 var tallet økt til 120 100. Industriveksten ble særlig stimulert under andre verdenskrig da industri ble flyttet østover. Byen ble kalt Novonikolajevsk til 1925.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg