Europa og deler av Asia
Europa og deler av Asia. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

Vest-Europa

Vest-Europa er et geografisk område i Europa som her omfatter følgende land (i alfabetisk rekkefølge): Andorra, Belgia, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Island, Italia, Luxembourg, Liechtenstein, Monaco, Nederland, Norge, Portugal, San Marino, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tyskland og Østerrike, samt Vatikanstaten. (Det kan foreligge ulike definisjoner av hvilke land som omfattes av Vest-Europa.)

De fleste vesteuropeiske land har relativt kort avstand til hav. Mot sør ligger innhavet Middelhavet og i vest Nordsjøen. Det er flere store innbuktninger som Biscayabukta og Østersjøen med Bottenhavet. En rekke store øyer hører til Vest-Europa, blant annet Island, De britiske øyer, Korsika, Sardinia og Sicilia.

Geologiske forhold

Berggrunnen består i nord av prekambriske bergarter i Det baltiske skjold, som i vest er avgrenset av Den kaledonske fjellkjedefoldning. Den hercynske fjellkjedefoldning foregikk i Jordens yngre oldtid og senere, særlig i tertiær. I tertiær foregikk også Den alpine fjellkjedefoldning med blant annet Pyreneene, Alpene og Apenninene. Over disse eldre bergartslagene og i forsenkninger ligger avleiringer av sedimentære bergarter blant annet under kontinentalsokkelen, Nordsjøen og deler av Sentral-Europa, Danmark og England. Etter siste istid for 10 000 år siden la tykke morenelag opp store deler av Nederland, Tyskland og Danmark.

Vest-Europas høyeste fjellområder er De iberiske fjell og Sierra Nevada i Spania, Alpene, Det skotske høyland, Skandinaviske fjellkjede og Apenninene.

Av aktive vulkaner kan nevnes Eyjafjall og Hekla på Island, BeerenbergJan Mayen og Vesuv, Etna og Stromboli i Italia.

Elver, fjorder og kyst

Fra fjellområdene renner tallrike elver. Noen av de viktigste er Ebro, Douro, Guadalquivir og Guadiana på Den iberiske halvøya, Rhône, Loire og Seine i Frankrike, Rhinen og Elben i Tyskland, samt Po i Italia.

Fjorder skjærer seg inn en rekke steder, som i deler av Island, Norge, Irlands og Skottlands vestkyster. Rekker av kystøyer finnes i Lofoten og indre del av Nordsjøen De frisiske øyer.

Den nordlige middelhavskysten er for det meste en klippekyst; det samme gjelder deler av Irlands og Skottlands vestkyster, deler av Island og Norge. Kysten ved Biscayabukta, Øst-England, Belgia, Nederland, Danmark, det nordvestlige Tyskland og de svenske og finske østersjøkyster har lavland med kystdyner mange steder. Nesten hele Nederland er dannet ved elveoppfyllinger i havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg