Faktaboks

Offisielt navn
Territoire des îles Wallis-et-Futuna, Telituale o Uvea mo Futuna
Norsk navn
Wallis og Futuna
Også kjent som

Fransk Îles Wallis et Futuna

Uttale
wˈålis –
Hovedstad
Mata-Utu
Statsform
Fransk oversjøisk delvis selvstyrt territorium
Statsoverhode
den franske presidenten
Landareal
140 km²
Innbyggertall
11 400 (nasjonalt estimat, 2021)
Offisielt/offisielle språk
fransk
Valuta
CFP-franc
Flagg
Riksvåpen Îles Wallis et Futuna
Wallis- og Futunaøyene, plassering
Wallis- og Futunaøyene (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Wallis- og Futunaøyene, plassering
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Wallis- og Futunaøyene med naboland rundt, kart
Wallis- og Futunaøyene og naboland
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Wallis og Futuna er et fransk oversjøisk territorium vest i Polynesia som består av to mindre vulkanske øygrupper som befinner seg mellom Samoa, Tonga, Tuvalu og Fiji. Hovedstaden, som også utgjør den største byen, er Mata-Utu på øya Wallis (også kalt Uvea). Territoriet har status som en delvis autonom fransk region, underlagt den franske presidenten.

Territoriet omfatter øygruppen Hoornøyene, som består av øyene Futuna (64 km2) og den ubebodde Alofi (51 km2), øygruppen Wallis, som består av hovedøya Uvea eller Wallis (60 km2) og noen mindre ubebodde øyer. Wallis er det europeiske navnet på øya Uvea, oppkalt etter den britiske oppdageren Samuel Wallis, som seilte forbi øyene i 1767. Arealet utgjør 274 km2 og øyene har til sammen 11 558 innbyggere (2018).

Befolkning

Offisielle språk er både språkene Uvea og Futuna, i tillegg til fransk. Uveansk og Futuna tilhører den polynesiske språkgruppen, men står relativt langt fra hverandre, og folkegruppene identifiserer seg ikke med hverandre. Hoveddelen av befolkningen i begge øygruppene er registrert som Romersk-katolske.

Økonomi

Hovednæringen på øyene er jordbruk og de viktigste jordbruksproduktene er kopra, kassava, yams, tarorøtter og bananer, i tillegg til noe grise- og sauehold. Fiske er en viktig kilde til protein for lokalbefolkningen. De viktigste eksportnæringene er kopra og tømmer. Mange av innbyggerne livnærer seg av å være gjestearbeidere i Ny-Caledonia og antallet både Uveanere og Futunaere er høyere i Ny-Caledonia enn i Wallis og Futuna. Økonomien er avhengig av subsidier fra den franske staten i tillegg til salg av fiskelisenser til Japansk og Koreansk fiskeindustri.

Historie

Territoriet har vært i fransk besittelse siden 1842 og hadde status som fransk oversjøisk territorium fra 1961 til 2003. Den 28. mars 2003 fikk øygruppen status som fransk oversjøisk kollektiv (collectivité d'outre-mer), som betyr at territoriet har status som en delvis autonom fransk region, fremdeles underlagt den franske presidenten.

Se også Futuna.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg