Venezuela, republikk i nordlige Sør-Amerika, ved Det karibiske hav. Venezuela grenser i vest til Colombia, i sør til Brasil og i øst til Guyana. Rett utenfor kysten ligger Trinidad og Tobago og De nederlandske Antiller.

Venezuela var en del av det spanske koloniriket, ble proklamert selvstendig i 1811, ble i 1819 en del av Stor-Colombia og i 1829 en uavhengig republikk.

Navnet Venezuela betyr 'Lille Venezia', et navn som den spanske sjøfareren Alonso de Ojeda gav nordkysten av Sør-Amerika da han i 1499 så urbefolkningens pålebygninger i Lago de Maracaibo.

Venezuelas nasjonalsang (siden 1881) er Gloria al Bravo Pueblo (Ære til det tapre folket). Teksten er skrevet av Vicente Salias og melodien er av Juan José Landaeta. 

Landets myntenhet heter bolívar fuerte (VEF).

Venezuela dekker en overflate på 912 050 km2 og er det syvende største landet på det amerikanske kontinentet. Landet har en pågående grensedisputt med Guyana

Venezuela har en variert geografi og topografi, som omfatter både den karibiske kysten, Amazonas-regionen, lavlandet (los llanos) og nordenden av Andes-fjellkjeden. Landet har en variert flora og fauna. Blant de mest kjente naturattraksjonene finner en Salto Angel (Angel Falls), verdens høyeste vannfall (979 meter).

Venezuela har rundt 30 millioner innbyggere. Urbefolkningen utgjør rundt 2,8 prosent av befolkningen, fordelt på rundt 30 etniske grupper. Flesteparten bor i Amazonas-regionen, i den nordlige delen av Andes, samt i noen av kyststatene. Blant de største urbefolkningsgruppene finner en wayúu, yukpa og barí.

Rundt 89 prosent av befolkningen bor i urbane områder. De tre største byene er hovedstaden Caracas og samt byene Maracaibo og Valencia

Størstedelen av befolkningen tilhører den romersk-katolske kirke, mens rundt to prosent er protestanter. Synkretistiske religioner (som santería) er utbredt i deler av befolkningen.

Det offisielle språket er spansk, i tillegg til en rekke urbefolkningsspråk.

Venezuela har en ung befolkning; gjennomsnittsalderen er på 27 år. Fertilitetsraten er på 2,32 barn per kvinne.

Størstedelen av befolkningen er av blandet europeisk-, afrikansk-, og urbefolkningsopphav. I en nasjonal folketelling i 2011, selv-identifiserte 42,2 prosent av befolkningen seg som hvit (blanco/a), 49,9 prosent som blandet (moreno/a), 2,8 prosent som sort (negro/a) og 0,7 prosent som afro-etterkommere (afro-decendiente). 2,7 prosent identifiserte seg selv som urbefolkning (indígena).

Gjennom det 20. århundre kom det flere bølger av immigrasjon til Venezuela fra blant annet Kina og Midtøsten. I dag kommer den største gruppen med immigranter fra Colombia. En regner med at det bor rundt to millioner colombianere i landet. Det finnes også grupper fra andre latinamerikanske land.

Venezuela hadde et kraftig fall i fattigdomsraten i perioden 1998–2013, fra henholdsvis 43,9 prosent i 1998 til 27,3 prosent i 2013. Det er ikke blitt publisert direkte sammenlignbare tall siden 2013, men det er grunn til å tro at fattigdomsraten har gått noe opp igjen på grunn av landets økonomiske situasjon. Gini-koeffisienten, som måler fordelingen av rikdom i befolkningen, forbedret seg (større fordeling) fra 49,5 prosent i 1998 til 39 prosent i 2011.

Venezuela er en føderal republikk. Presidenten er både stats-og regjeringsoverhode samt øverstkommanderende for militæret. Videre har landet en nasjonalforsamling (Asamblea Nacional) med 165 plasser. Tre av plassene er reservert representanter fra urbefolkningen. Representantene velges for fem år av gangen, siste valg var i 2015. Grunnloven, titulert Constitución de la República Bolivariana de Venezuela, ble godkjent ved folkeavstemning i 1999.

Nåværende president er Nicolas Maduro, valgt i 2013 for en seksårs-periode.

Venezuela er en føderasjon av 23 stater (estados), ett føderalt distrikt (Distrito Capital, i praksis hovedstaden Caracas) og flere føderale tilknyttede områder (dependencias federales) i form av øyer utenfor kysten. Statene er videre delt opp kommuner (municipios) og bydeler (parroquias). Hovedstaden Caracas er sammensatt av kommunene Libertador, Sucre, Chacao, el Hatillo og Baruta. Disse kommunene utgjør også til sammen Det metropolitanske området Caracas (Distrito Metropolitano de Caracas). som er styrt av storguvernøren av Caracas (Alcaldía Mayor de Caracas).

Landets militære styrker er sammensatt av hæren, luftforsvaret, sjøforsvaret og nasjonalgarden. I tillegg har landet siden 2008 hatt en reservestyrke til militæret kalt den Bolivarianske militsen (Milicia Bolivariana). Forsvarsministeren (Ministro de Defensa) er general Vladimir Padrino López.

Venezuela er medlem av FN og de fleste av FNs særorganisasjoner samt blant annet Verdensbanken, Verdens handelsorganisasjon (WTO) og OPEC. Landet er også medlem av regionale mellomstatlige organisasjoner som Mercosur, Organisasjonen for Amerikanske Stater (OAS) og Alianza Bolivariana para los Pueblos de Nuestra América (ALBA). 

Kristoffer Colombus ankom Venezuela i 1498. Venezuela var i den tidlige kolonialiseringsfasen av liten interesse for det spanske imperiet fordi landet var krevende å erobre og hadde få ressurser i form av gull, sølv og slavearbeidskraft.

Hovedstaden Caracas (det fulle navnet er Santiago Leon de Caracas) ble grunnlagt i 1567 av Diego de Losada, etter langvarig kamp mot lokale urbefolkningsgrupperinger. Deres leder, El Cacique Guacaipuro, er for mange et nasjonalt symbol i dag. Han ble fanget og henrettet på ordre av de Losada i 1568.

Det ble funnet olje i Venezuela i 1914, og i løpet av de neste tiårene bygget landet seg opp som en av verdens største oljeeksportører. Rundt 95 prosent av landets eksportinntekter kommer i dag i fra olje. Landet produserer også en rekke produkter for eksport slik som sement, stål, aluminium, papir og tekstilprodukter. Jordbruk står for rundt tre prosent av brutto nasjonalprodukt. USA er Venezuelas største handelspartner. Andre store handelspartnere er Brasil, Argentina og Kina.

Daværende president Hugo Chávez innførte vekslingskontroll i 2003 for å hindre kapitalflukt. Valutahandel har siden vært regulert gjennom et statlig regulert vekslingssystem, i tillegg til at det har foregått omfattende valutahandel på svartebørsen. Økende forskjell mellom den offisielle og svartebørsbaserte vekslingsraten har vært en medvirkende årsak til at inflasjonen har økt gradvis til over 100 prosent i 2015.

Venezuela har fem prosent analfabetisme. 95 prosent av befolkningen i aldersgruppen 7–12 år går på skole. Den offisielle arbeidsledighetsraten i januar 2015 var på 7,9 prosent. En stor andel av befolkningen jobber i uformell sektor.  

Venezuela er representert i Norge ved sin ambassade i Oslo. Norge la ned sin ambassade i Caracas i 2013. Diplomatiske og konsulære oppgaver håndteres nå gjennom Norges ambassade i Bogotá i Colombia. Statoil har vært involvert i oljesektoren i Venezuela siden 1994.

  • Angosto Ferrandez, L. (2014) From 'café con leche' to 'o café o leche': national identity, mestizaje and census politics in contemporary Venezuela. Journal of Iberian and Latin American Research, 20(3), 373-398
  • Banco central de Venezuela
  • Gobierno Bolivariano de Venezuela
  • Lieuwen, E. (1961) Venezuela. Oxford University Press

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.