Faktaboks

Ulan Bator

Ulaanbaatar

Boligblokker i Ulan Bator.
.
Lisens: CC BY 2.0
Ulan Bator
Ulan Bator. Boligområde i utkanten av byen.

Ulan Bator er Mongolias hovedstad og har 1 452 000 innbyggere (2017). Hovedstaden fungerer som Mongolias viktigste administrasjons- og industrisentrum med jernbaneforbindelse med Moskva og Beijing (Transsibirske jernbane).

Ulan Bator ble grunnlagt som kloster i 1649, og vokste raskt på grunn av den gunstige geografiske beliggenheten. I 1911 ble byen det frie Mongolias hovedstad under navnet Niislel Khureheh, og senere døpt Ulaanbaatar – «Røde Helt» – ved erklæringen av Mongolia som folkerepublikk i 1924.

Siden 1924, og spesielt etter 1945, har byen vokst sterkt. Kraftverk og industri er reist langs Tuul-elven i takt med moderniseringen av landets økonomi og generelle levestandard. Ulan Bator bærer preg av europeisk innflytelse med sine monumentalbygg for statsadministrasjon, universitet, opera og kunst. I ytterkanten av byen bor stadig deler av byens befolkning i tradisjonelle filttelt, hvilket er et av kjennetegnene på landets enorme mangfold (etnisk, kulturelt og økonomisk).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg