Faktaboks

Marquesasøyene
fr. Îles Marquises
Uttale
-kˈe-

Marquesasøyene er en vulkansk øygruppe i det sørlige Stillehavet, som utgjør en av fem administrative enheter i Fransk Polynesia. Øygruppene ligger ca. 1200 km nordvest for Tahiti, mellom 8–10½ grader sør og 139–141 grader vest.

Området som kalles Marquesasøyene omfatter de bebodde øyene Nuku Hiva, Ua Huka, Hiva Oa, Tahuata, Fatu-Hiva i tillegg til fire mindre, ubebodde øyer. Området, inkludert landmasse utgjør tilsammen 1049 km2. Den største bebyggelsen, og hovedstaden, er Taiohae på Nuku Hiva. Nuku Hiva utgjør også den største øyen (339 km2).

Øyene preges av spisse topper og bratt terreng. Det høyeste punktet Mount Oave (Mont Oave) på øya Ua Pou strekker seg 1200 meter over havnivå.

Samfunn og befolkning

Befolkningen utgjør 9346 (2017). Flesteparten tilhører den katolske kirke etter høy misjonsvirksomhet på 1700- og 1800-tallet. De fleste innbyggerne snakker fransk, men Marquesisk er hovedspråket i dagliglivet. Språket utgjør flere dialekter innenfor den østlige sentral-polynesiske språkgruppen. Migrasjon til og fra Tahiti gjør at en stor del av befolkningen (om lag halvparten 2022) indentifiserer seg som, eller føler tilknytning til Tahiti.

Økonomi

Befolkningen på øyene livnærer seg av brødfrukttrær, kokospalmer, dyrking av mango, bananer, papaya, sitrusfrukt og vanilje i tillegg til å dra nytte av fiskerike farvann utenfor kysten. Øyene har også noe turisme, hovedsakelig til Nuku Hiva (som har flyforbindelse med Tahiti) og til Hiva Oa, der den franske kunstneren og maleren Paul Gauguin er gravlagt. Den Belgiske sangeren Jaques Brel er også gravlagt på Hiva Oa.

Klima og geografi

Temperaturen i øyområdene er stort sett stabil gjennom hele året på omkring 25—30 grader celsius. Til tross for at øyene tilhører et tropisk klima er de svært tørre, antakelig på grunn av fenomenet El Niño, og flere av øyene kan gå lang tid uten nedbør. Dette gjør tilgangen på drikkevann sårbar og at store deler av arealet blir ubeboelig. Disse områdene har derfor lavt befolkningstall. I motsetning til de fleste andre øygrupper i Fransk Polynesia er de fleste øyene ikke omgitt av korallrev. Havet har derfor gravd huler inn i fjellene langs kysten og gir øyene et karakteristisk uttrykk med høye, spisse topper og store sjøgrotter.

Historie

Det er usikkert hvor befolkningen på Marquesas opprinnelig har vandret fra, men det antas at øyene har vært befolket siden om lag år 900—300 fvt. Den spanske oppdageren Álvaro de Mendaña de Neira ga navn til øyene i 1595 etter den spanske erobreren og visekongen av Peru, Marqués de Cañete. Marquesasøyene ble senere okkupert av Frankrike i 1842 som implementerte øyene som en del av Fransk Polynesia. Marquesasøyene var et av de hardest rammede områdene etter innføringen av sykdommer fra europeiske oppdagere. Spesielt meslinger og røde hunder reduserte befolkningen fra omkring 78 000 i 1836 til bare 4000 på starten av 1900-tallet. En folketelling i 1926 talte 2255 lokale innbyggere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg