Arabiske verden

Landene på den arabiske halvøy vist i rødt, andre medlemsstater i Den arabiske liga i oransje. Andre land der arabisk er offisielt språk, anerkjent minoritetsspråk eller brukt av en større minoritet i gult.

Arabiske verden
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Arabia er ingen presis betegnelse, men brukes vesentlig om det geografiske og kulturelle området som tilsvarer Den arabiske halvøy – og som oftest knyttet til dettes områdets eldre historie, inklusive framveksten av islam som en samlende kulturell og politisk faktor, i tillegg til arabisk som felles språk.

Dagens statsdannelser på Den arabiske halvøy er fra nyere tid, men bebos av folk som i stor utstrekning har felles historiske og kulturelle røtter, og som dels styres av dynastier som stammer fra Arabias kjerneområder i den sentrale del av halvøya.

I eldre tid ble også områder vest i Irak og sør i Jordan så vel som Sinai regnet med til Arabia, i tillegg til dagens stater: Bahrain, De forente arabiske emirater, Jemen, Kuwait, Oman, Qatar og Saudi-Arabia.

I før-islamsk tid ble Arabia dels brukt bare om deler av Den arabiske halvøy; de sentrale delene av dagens Saudi-Arabia. I nyere tid består den største delen av halvøya av kongedømmet Saudi-Arabia, som har tatt navn etter regionen (Arabia) samt den herskende familien (al-Saud).

Til kongedømmet hører blant annet de gamle, sentrale statsdannelse Nejd og Hijaz, sistnevnte med islams to mest hellige byer, Mekka og Medina. Begrepet Sør-Arabia brukes om Jemen og Oman.

I noen sammenhenger er Arabia brukt for å betegne hjemlandet til alle arabere, også de som bor utenfor Den arabiske halvøy, synonymt med den arabiske verden – som strekker seg fra Marokko i vest til Irak i øst.

Navnet Arabia ble i antikken brukt av både grekere og romere. De sistnevnte definerte tre regioner i området på og ved Den arabiske halvøy:

  • Arabia Petraea (dagens Jordan, Syria og Sinai, samt nordlige Saudi-Arabia);
  • Arabia Deserta (innlandsområdene dominert av ørken, vesentlig dagens Saudi-Arabia); og
  • Arabia Felix (’det lykkelige Arabia’, de mer grøderike områder – i dagens Jemen).

Det arabiske navnet er Jazirat al-Arab, og araberne brukte dels Arabia som betegnelse på hele halvøya, eller de delte området i nord og sør – med dagens Jemen/Oman i sør.

Under det osmanske styret ble et område som omfattet Den arabiske halvøy samt deler av Syria og Palestina benevnt Arabistan, i betydningen ’beduinenes land’. Persiske kilder inkluderte også deler av Irak i det samme området.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg